karácsonyi hangulat

2021.10.28. 13:50

Már sorakoznak a csokimikulások a nógrádi üzletek polcain

Még csak ősz van, de az üzletek polcai már teli vannak különféle karácsonyi díszekkel, ajándékokkal, édességekkel. Ez megosztja az emberek véleményét, vannak, akik nagyon örülnek neki, azonban olyanok is akadnak, akik nemtetszésüket fejezik ki.

Gerhát Karina

Még csak október van, de már sorakoznak a csokimikulások a nógrádi üzletek polcain

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Néhány héttel ezelőtt jelentek meg a boltokban a különböző csokimikulások, adventi kalendáriumok, illetve az ünnepi dekorációk. Ez nem mindenkinek okozott meglepetést, hiszen tavaly már szep­tember első napjaiban, amikor még igazi forróság tombolt, akkor teli voltak az üzletek polcai ezekkel az árucikkekkel. Amikor a vásárlók bemennek a boltokba, a legtöbbjük meglepődik, hogy még közel két hónap van karácsonyig, és már minden a szeretet ünnepéről szól. A gyermekek azonban örülnek ennek, boldogan válogatnak a csokimikulások és a díszek tengerében.

Illés Edina a húszas éveiben jár, aki érdeklődésünkre elmondta: örül, hogy az üzletekben ilyen hamar a középpontba került a Mikulás és a karácsony, hiszen így van elég ideje arra, hogy minden hozzátartozójának megtalálja a megfelelő ajándékot, és megvegye azokat a díszeket, amivel a lakását szebbé varázsolhatja.

– Nagyon szeretem a karácsonyt és az azt megelőző időszakot. Ilyenkor szinte mindennap bemegyek egy boltba – még akkor is, ha nem akarok semmit venni – csak azért, hogy gyönyörködhessek a különféle dekorációkban. Aztán a végén annyira megtetszenek, hogy mindig vásárolok valami apróságot. Már most azt tervezem, hogyan lesz kidíszítve a lakás, erre mindig nagy hangsúlyt fektetek. Idén is időben meg tudom venni az ünnepi kellékeket – tette hozzá Illés Edina.

Az üzletek polcai már megyeszerte teli vannak karácsonyi díszekkel, ajándékokkal
Fotó: L. B. / NMH

Farkas Anita portálunknak elmondta, ő kicsit úgy érzi, megborult a dolgok rendje.

– Három héttel ezelőtt bementem az egyik üzletbe mécseseket venni, meglepetésemre azonban abból nem volt olyan nagy választék, ellenben a karácsonyi díszekkel, csokimikulásokkal rogyásig voltak a polcok. Elkezdtem azon gondolkodni, mintegy hatvan nap van még hátra az év egyik legszebb ünnepéig, hová ez a sietség? Úgy vélem, a mindenszenteki művirágokra, mécsesekre, illetve a gyertyára kellett volna kicsit nagyobb hangsúlyt fektetniük az üzleteknek, s amikor ezeknek elmúlik a szezonja, akkor előtérbe helyezni a karácsonyt – fejtette ki Farkas Anita.

Zámbó Tamás arról számolt be, hogy nemzeti ünnepünk előtti napon bement az egyik üzletbe szövetkabátot venni, azt nem talált, de mikulásruhával, karácsonyi ajándéknak való pulóverekkel tele volt a bolt.

– Nagyon meglepődtem, amikor beléptem az üzletbe, hogy mindenszentek előtt mit keresnek még a karácsonyi dekorációk, díszszatyrok, táncoló mikulások, műfenyők, különböző színekben pompázó ünnepi, világítós faágak a boltban. Harmincéves vagyok, próbálok alkalmazkodni a mostani felgyorsult világhoz, de ez már nekem is sok. Amiért bementem az üzletbe, azt nem tudtam megvenni, de ez még nem is dühített annyira, gondoltam, majd megnézem egy másikban. Amikor azonban a kasszához értem, csodálkozva tekintettem az eladóra, aki október végén mikulásos fejdíszben volt. Akkor egy kicsit elgondolkodtam rajta, vajon reklámozni akarja a terméket, esetleg úgy érzi, ennek már valóban itt van az ideje? – mesélte Zámbó Tamás.

Elveszíti varázsát az ajándékozás

Az elmúlt években egyre több ember számolt be arról, hogy már nem olyan a szeretet ünnepe, mint azelőtt. Farkas Anita azt vallja, egy-egy üzletbe betérve meg lehet kapni a választ arra, hogy miért halványul el a karácsony fénye. – Az ismerőseimmel is sokat beszélgettünk erről. Mindent próbálunk úgy csinálni, mint régebben, de valamiért még sincs meg az a varázs. Sokszor gondolkodtam azon, miért is lehetséges ez. Azonban úgy érzem, egy-egy üzletbe betérve megkapom rá a tökéletes választ. Már hónapokkal karácsony előtt mindenki lázban ég, amikor pedig oda jut az ember, hogy tényleg az ajándékok vásárlására és az ünnepi dekorációra kellene fektetni a hangsúlyt, addigra teljesen kiég. Emellett a szeretet is egyre több emberből hiányzik – mutatott rá Farkas Anita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában