Salgótarján

2021.10.31. 18:45

Kutya jól telt a nap: jubileumi kutyakiállításnak adott otthont a Tóstrand

Immár tizedik alkalommal szervezett az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete CAC kutyakiállítást a megyeszékhelyen.

Veres Edina

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

A feszült várakozás pillanatai, a megmérettetés előtti utolsó simítások izgalma, a boldog csaholásokból összeálló hangáradat és a helyes feladatvégrehajtásért dicséretet váró pillantások csak néhány azok közül az életképek közül, amelyek megtöltötték a tegnapi napsütéses, de hűvös reggelt a Tó-strand területén.

A Jubileumi Salgótarjáni CAC Kutyashow szervezését a korábbi évekhez hasonlóan az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete vállalta magára. A megjelenteket elsőként a szervezet elnöke, Tóth Hajnalka köszöntötte, majd Fekete Zsolt, a megyei jogú város polgármestere, illetve Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) elnöke, a salgótarjáni kutyakiállítás vezető bírója megnyitották a rendezvényt.

Kérdésünkre Korózs András kifejtette: a szokások értelmében a nógrádi megyeszékhely az év nyitó kiállításának szokott helyt adni, azonban ezt a tradíciót a Covid-19 világjárvány felülírta.

– Több eseményt el kellett halasztanunk, majd az áthelyezéseket követően a salgótarjáni nemzeti kiállítás nyitás helyett lényegében lezárta az évet. Jó hír azonban, hogy elkészült a következő évi eseménynaptárunk, és az az érdekes szituáció állt fel, hogy ahol lezárjuk ezt az évet, pont ott fogjuk nyitni 2022 márciusában a következőt. Ennek értelmében, amennyiben a járványügyi intézkedések azt engedik, közel öt hónap elteltével újra találkozhatunk itt, Salgótarjánban – mondta Korózs András, aki pozitívan vélekedett a nevezésiszámmal kapcsolatban. Amint fogalmazott: közel hatszáz kutyát kellett bírálniuk, amely egy dupla hétvégén – Salgótarján mellett Szegeden is szerveztek kutyakiállítást a mindenszentek előtti napokban – igazán szép eredmény. A verseny idején az öt magyar és a két szerb bíró egy-egy fajtacsoport specialistájaként árgus szemekkel vizslatta mind állás, mind mozgás közben a négylábúakat, hogy azok megfelelnek-e a fajta sztenderdjében leírt előírásoknak.

Korózs András arra is kitért, hogy tapasztalati szerint hazánkban egyre kisebb az igény az ilyen hétvégi programokra. A salgótarjáni szervezőknek azt kívánta, hogy még sokáig éltessék a kutyashow tradícióját, mivel véleménye szerint a nagy rendezvények mellett az országos jellegű, vidéki kutyakiállításokra is óriási szüksége van a szakmának.

Sándor Ildikó, az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesületének elnökségi tagja elmondta: ugyan a nevezési szám valamelyest elmaradt a legutóbbi, azaz a 2019-es kiállításhoz képest, ennek ellenére az országos megmérettetésen szűkebb hazánkat ismét szép számmal képviselték kutyatulajdonosok és tenyésztők.

– A nevezési számok tükrében elmondható, hogy megyénk tenyésztői körében például a golden retriver, a berni pásztor, az angol és amerika cocker spánielek vagy a rottweiler fajták örvendenek nagyobb népszerűségnek. A Salgótarjáni CAC kiállításon immár hagyomány, hogy a Legszebb Nógrád megyei kutya kategóriában is díjazzuk az érintett résztvevőket. Idén ezt a címet egy Karma nevű Bordeaux-i dog és gazdája, a bátonyterenyei Verebélyi Orsolya érdemelte ki. Emellett a korábbi évekhez hasonlóan idén is kihirdettük a kutyakiállításokon rendhagyó keverék kutya, illetve a fajtatiszta hobbikutya kategóriák győzteseit, akik különdíjjal térhettek haza. Az eseményen az egyesületünk kutyaiskolája bemutatót tartott az érdeklődőknek, majd a nap zárásaként a Best in Show következett a díszkörben – mondta Sándor Ildikó.

Hozzátette: a CAC kiállítás „hivatalos” versenyszámaiban a győztesek a hazai championátushoz tudnak címet gyűjteni. Amennyiben egy kutya az adott év leforgása alatt megszerzi a megadott mennyiségű győzelmet, magyar championként folytathatja tovább versenypályafutását.

Ilyen álmot dédelget Báldos Benita is, aki Mezőtúrról érkezett Salgótarjánba családjával, valamint két szálkásszőrű tacskójával, Zsuzsival és Matyival.

– Nagyon az elején vagyunk még a terv megvalósításának, hiszen ez a második megmérettetésünk, amelyre most csak Zsuzsival neveztünk. Mind a két kutyusunk öt hónapos, így sokat kell még tanulniuk, akárcsak nekünk, a gazdáiknak, de a siker érdekében minden tőlünk telhetőt megteszünk – hangsúlyozta Báldos Benita, aki azt is elárulta, hogy általában naponta legalább egy órát, de a versenyek előtt még ennél is többet töltenek a gyakorlással.

Egy ír szetter lett a kiállítás legszebb kutyája

A 10. Salgótarjáni CAC Kutyakiállítás Best in Show-jában a megmérettetés legszebb kutyáit zsűrizték a bírók.

– Olyan kategóriákat hirdettünk meg, mint a baby, a kölyök, vagy a veterán Best in Show, de volt persze fiatal felvezetők versenye is, amelyen a 18 év alatti fiatalok mérhették össze a rátermettségüket. Ezt követően előbb a kiállításon meghirdetett tíz fajtacsoportban versenyezhettek a gazdák és kutyáik a győzelemért. A próbatétel végén nógrádi aranyéremnek örülhettünk, ugyanis a VIII. fajtacsoportban a balassagyarmati Szilvási Tamás és Aaron nevű golden retrievere állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ezután következett a nap csúcspontját jelentő versenyszám, azaz maga a Best in Show, ahol már csak a tíz fajtacsoport győztes vonult fel a díszkörben a bírók előtt, akiknek döntése értelmében egy ír szetter volt a kiállítás legszebb kutyája – fejtette ki Sándor Ildikó, az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesületének elnökségi tagja.

Hozzátette: a Best in Show versenyszámai alatt már többre van szükség, mint a fajtasztenderdnek való megfelelés. Ezeket a megmérettetéseket azok a kutyák nyerhetik meg, akik a felvezetés alatt magukra vonzzák és rabul is ejtik a tekinteteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában