népességfogyás

2021.10.06. 06:55

Kevesebben lakják a nógrádi városokat, de a falvakban nő a népesség

A Belügyminisztérium népesség-nyilvántartó statisztikájából kiderül, hogy az elmúlt tíz évben szűkebb hazánk városaiban is csökkent a lakosság száma. Mindössze tizenhat községben sikerült növelni a populációt, illetve három faluban stagnál a létszám.

Lászlók Judit

Balassagyarmat lakossága 1612 fővel csökkent

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a térségünkben is inkább az élhetőbb városokba költöznek a falvakban élők. Azonban az utóbbi időben a pandémia és a különböző állami támogatások arra ösztönözték a családokat, hogy a községekben telepedjenek le. A Belügyminisztérium Magyarország állandó lakossága című statisztikájából kiderül, hogy az apró, eldugott falvak nem annyira népszerűek. A költözők ugyanis szívesebben választják az agglomerációhoz vagy a városokhoz közel eső, jó infrastruktúrával rendelkező községeket. A változásokhoz hozzájárul az ország népességének fogyatkozása is. Tíz évvel ezelőtt január elsején még 10 millió 118 ezer 512 lakosa volt hazánknak, ami mára 9 millió 890 ezer 640-re csökkent.

A megyeszékhelyekre is jellemző a csökkenés, egyedül csak Nyíregyháza tudta növelni a populációját. Az adatok szerint Salgótarjánban manapság közel ötezerrel élnek kevesebben, mint egy évtizede. Szűkebb hazánk többi városában is megfigyelhető a redukálódás. Balassagyarmaton 1612, Bátonyterenyén 1515, Pásztón 645, míg Szécsényben 524 fővel csökkent a létszám. A városok közül Rétságon volt a legkisebb mértékű a fogyatkozás.

Salgótarján központja. A megyeszékhely lakossága fogyott a leggyorsabban, az elmúlt tíz évben csaknem ötezer fővel apadt | Fotó: L. B. / NMH

A községek közül mindössze 16 településen – Bánk, Berkenye, Héhalom, Kálló, Karancsság, Keszeg, Nógrád, Nógrádsáp, Nógrádszakál, Nőtincs, Patak, Pusztaberki, Sámsonháza, Szendehely, Tolmács és Rákóczibánya – gyarapodott a lakók száma. Közülük is kiemelkedik Nógrád, ahol száznegyvenöttel bővült a létszám, míg Héhalomban hetvenhattal, Kállón hetvenhárommal, Berkenyén pedig hetvenkettővel. Előbbiek mellett Béren, Márkházán és Mohorán stagnált a lakosság száma.

A többi falu népességét tekintve, kisebb-nagyobb mértékben csökkenés figyelhető meg. Ugyanakkor érdekesség, hogy Bercelen tíz év alatt háromszázegy személlyel lettek kevesebben, míg Kisecseten mindössze hárommal. A statisztika alapján elmondható, hogy megyénkben továbbra is többen élnek a falvakban, mint a városokban.

Nógrádon nagyot nőtt a népesség

Az elmúlt évtizedben a legnagyobb mértékben Nógrádon nőtt a lakosság lélekszáma. Bár időközben volt egy minimális csökkenés is, a statisztikák szerint 2015 óta folyamatosan növekszik a népesség. A településen 2011. év elején 1531 ember élt, míg 2021. január elsején már 1676. – Úgy vélem, hogy az utóbbi két év volt inkább a meghatározó, hiszen a pandémia megmutatta, hogy az ilyen vagy ehhez hasonló helyzeteket vidéken sokkal könnyebben át lehet vészelni. Emellett a vidék sok szempontból népszerűbbé vált az elmúlt években – mondta Varga Richárd. A falu polgármestere hozzátette, hogy nagyon örülnek annak, hogy a településre többnyire fiatal családok költöztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában