tök

2021.10.20. 06:50

Faragják is Nógrádban, nem csak eszik az ősz kerekded finomságát

Megteltek a boltok és a piacok polcai az ősz nagy kedvencével, a sütőtökkel, amelynek több fajtája is népszerű. Figyelni kell azonban a vásárlás során, ugyanis nem mindegyik típusa ehető.

Nagy Orsolya

tök

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Beköszöntött az ősz, így eljött a sütőtök szezonja, amely igen népszerű csemegének számít szűkebb hazánkban. Fodor Csaba, karancslapujtői mezőgazdasági vállalkozó lapunknak elmondta, hogy a tavalyi évben ültettek először orange tököt, amelyet főként takarmánynak értékesítettek.

– Az idei évben mennyiségét és minőségét is tekintve finom édes lett a termés. Az ára pedig az előző évekhez képest egy kicsit emelkedett. Jelenleg 250 forintos kilónkénti áron értékesítjük. Méhészettel is foglalkozok, így a méhek folyamatosan járják a sütőtök virágait, amely szintén befolyásolja a minőséget – közölte Fodor Csaba, aki problémaként említette, hogy eléggé sok feladatot igényel ennek a zöldségnek a termesztése, és nehezen találni élő munkaerőt.

Hozzátette: a sütőtök nagyon egészséges, tele van vitaminnal, így mindenkinek javasolja a rendszeres fogyasztását.

Nagy Lajos kertjében Taron már évek óta termeszti a nagydobosi sütőtököt, amelynek idén szintén emelkedett az ára, ugyanis jelenleg 300–360 forintért kapható kilónként.

– Sajnos az idei termések kisebb súlyúak lettek és kevesebb is, ugyanis későn érzékezett meg a csapadék. Ez a fajta tök pedig igazán érzékeny az időjárási körülményekre, a szárazság nem tesz jót neki. A termés minősége ennek ellenére nagyon jó lett és édes is – árulta el Nagy Lajos, aki azt is kifejtette, hogy a napokban szedte le az összes tököt és betárolta, ugyanis, ha eléri a fagy, akkor az a minőségén is érezhető, hiszen rontja azt.

Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke kiemelte, hogy a sütőtököket április végén, május elején vetik. Jól alkalmazkodó, köztes növényként is termeszthető, így akár a kukoricásban is megél, ugyanakkor nagy a hőigénye, érzékeny a fagyra, a gyökérzete pedig kiterjedt.

Mint mondta, hazánkban a fogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes, beltartalmi értékét pedig a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja, valamint magas a szénhidráttartalma.

Népszerűvé vált a halloweentök

Szandai József arra hívja fel a figyelmet, hogy a faragásra szánt tököt étkezési célra még zsengén szedik le, de termésük éretten már kemény és ehetetlen.

Az elnök kifejtette: hazánkban a halloweentök dísztípusa terjedt el, amely nem ehető. Ez a fajta nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire. Többféle kapható belőle, de érdemes tudni, hogy különösen a kis méretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak. Ezek mérgezőek is lehetnek, de az ízük jellemzően elég kellemetlen, ami jó esetben elveszi a kedvet az elfogyasztásuktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában