környezetkímélés

2021.10.04. 06:55

Egyre több Nógrád megyei választja a komposztálást az égetés helyett

Bár a veszélyhelyzetre való tekintettel ettől az évtől mégsem tiltották be általánosan hazánkban a kerti hulladékok elégetését, az egyes önkormányzatok mégis saját hatáskörben intézkednek, megengedik-e ezeket a tevékenységeket. A tüzelést a fokozott komposztálás válthatja ki, amit a tudatos házi gazdálkodók megyeszerte kihasználnak.

Hegedűs Henrik

Megyeszerte egyre többen élnek a környezetkímélő lehetőséggel: gondoskodnak a komposztálható szemétről

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Balassagyarmaton a város teljes területén tilos a kerti égetés, ugyanakkor előre meghatározott napokon az összekötegelt és az ingatlanok elé kihelyezett zöldhulladékot az önkormányzat elszállíttatja a szolgáltatóval.

A Szondi utcában élő Medveczky Alajos gyorsan megszokta az új helyzetet.

– Elég nagy területen művelem a kertemet, régebben évente háromszor égettem, egyszer tavasszal és két alkalommal ősszel – mondta, miközben az elkerített komposzt tartalmát igazgatta egy vasvillával. – Virágok szárai, gyümölcsfagallyak, ősszel a lombhullás után az avar, egyéb nyesedékek kerültek a tűzre. Amióta megszűnt ez a lehetőség, a zöldhulladék egy részét zsákban gyűjtöm, illetve a nagyobb ágakat a megadott méretre összekötözöm és kiteszem a házam elé az elszállításhoz.

Megyeszerte egyre többen élnek a környezetkímélő lehetőséggel: gondoskodnak a komposztálható szemétről | Fotó: L. B. / NMH

A nyugdíjas férfi hozzátette, a lágy és komposztálható kerti hulladékot régebben is külön gyűjtötte, az udvar hátsó részén kialakítva a helyet. Ide kerültek a lágy szárú növények, a gyümölcsfák és a bokrok lehullott lombjai, a konyhakerti termények, bab, borsó szárai, tövei.

– Nagyon üdvözöltem, amikor az önkormányzat az égetés teljes tiltása mellett döntött, hiszen ez az észszerű környezetkímélő megoldás. Szerencsére, a mi szomszédságunkban jó viszony uralkodik, korábban is rendszeresen megbeszéltük, ki és mikor gyújtja meg a kerti hulladékot, így párhuzamosan, egyszerre több helyen sohasem terjengett a füst. A tiltás óta természetesen nálunk is fokozottabb hangsúlyt kap a komposzt használata – fejtette ki Medveczky Alajos.

Az Ipoly-parti járási székhely egy távolabbi pontján lakó férfi, neve elhallgatását kérve, elmondta: elfogadta az égetés tilalmát, már csak azért is, mert gyakran előfordult, hogy több tulajdonos ugyanabban az időpontban égetett, ami émelyítő szagokkal járt. Az ő otthonában ugyancsak széles a kert, nagy a veteményes, amit elsősorban a felesége gondoz, de a gyümölcsfák metszését saját maga oldja meg rendszeresen. Hozzátette, rendkívül elégedett az elszállító cég munkatársaival, mert mindig pontosan érkeznek, és adott esetben az összekötözésben is segítenek.

Megéri dolgozni az elkülönítéssel

A bátonyterenyei Sulyok Edit otthonában egy komposztedénybe gyűjtik a kerti mellett a konyhai tevékenységek során keletkezett szerves hulladékot. Az azokból keletkező zöldtrágya a virágágyásai talaját dúsítja, megspórolva ezzel a bezacskózott komposzt árát. – Az egzotikus gyümölcsök héját még mindig a kukába teszem, de a húsleves növényi alapanyagainak megtisztítása után fennmaradó részek a komposztkészítőbe kerülnek, akárcsak a falevelek – mondta Sulyok Edit. Amennyiben végleg megszűnik a kerti növényi hulladékok égetésének a lehetősége, akkor a vékonyabb gallyakat felaprítva szintén a komposztálóedénybe tesszük, míg a vastagabbakat feldaraboljuk, majd azokat kiszárítva felhasználjuk a nyári nyársalások során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában