mindenszentek

2021.10.30. 11:20

Dömping várható a hétvégén: virággal és gyertyával emlékezünk Nógrádban is

Idén is sokan látogatnak ki majd a temetőkbe mindenszentek és halottak napján, hogy virágokkal, mécsesekkel emlékezzenek meg elhunyt szeretteikről. Ahogy minden évben, úgy most is az utolsó napokban számítanak a nagy rohamra a kereskedők.

Gerhát Karina

Egyre többen választják a csokros virágot, mert az sokkal praktikusabban szállítható

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Tóthné Mester Mónika sóshartyáni őstermelő elmondta: a virág iránti kereslet nagyjából ugyanolyan, mint tavaly volt, és a vevőkör is szinte ugyanaz, mint az előző években. A négysátornyi, több ezer szál virág jelentős részét otthonról adják el, azonban a hétvégén ők is kimennek a salgótarjáni piacra. A háztól elvitt virágokat soha nem szedik le előre, mindig frissen vágják le azt, amire a vevő rámutat.

– Az előző esztendőhöz hasonlóan a családokon kívül a kereskedők is jöttek hozzánk. A budapesti nagybani piacon drágák a virágok, ezért tőlünk is vittek a boltokba – mondta Tóthné Mester Mónika. Hozzátette: náluk már 100 forintért is lehet kapni kisebb virágokat egészen 350 forintig. A legdrágábbak a nagyobb gömbök, illetve azok a csokrosok, amelyeken több virág is van.

– Régebben mindig az egyszálas, nagy gömb fogyott jobban. Sokan még mindig azt mondják, az az igazi mindenszenteki virág. Az elmúlt években azonban már többen áttértek a csokrosra, hiszen sokkal praktikusabb, nem hullik, nem kell rá annyira vigyázni, mint a gömbre. Az utóbbi ugyanis, ha megütődik, hajlamos a hullásra. Sokan rájöttek, ha hosszabb távra utaznak, a csokrosak előnyösebbek. A hét elején kezdtük el árulni a virágokat, a dömping már a hét közepén elkezdődött és vasárnapig fog tartani – emelte ki az őstermelő.

Egyre többen választják a csokros virágot, mert az sokkal praktikusabban szállítható
Fotó: L.B. / NMH

Ujházi Beáta tari virágboltos elmondta, hogy az elmúlt évhez képest 10–15 százalékkal emelkedett a krizantém ára. A koszorúkhoz való kellékek – tobozok, száraz termések, drótok – esetében jelentősebb a drágulás.

– Idén a pókvirágzatú krizantém közkedvelt, abból is inkább a zöld, a bordós, a lilás, de sok fogy a fehérből is, ezenkívül pedig a nagyobb gömböket is sokan keresik. Ezek 600–650 forintba kerülnek – közölte Ujházi Beáta.

Sokan vásárolnak az ünnepek előtt koszorúkat is, amelyek közül az élő fenyős és a száraz terméses is felkapott, a selyemvirágosakat már kevésbé keresik. A kisebbek 1500 forintért, míg a nagyobb sírdíszek 5–6 ezerért vásárolhatók meg. Manapság egyre nagyobb divatnak örvendenek a kegyeleti díszek is, amelyeket kifejezetten szeretnek a vásárlók.

– Ezek alapja általában kőedény, nyitott könyv, szívforma vagy angyalszárny, amelyeken művirág és különféle díszek vannak. Sokra még mécsest is rakok, valamint kis emléktáblákat különféle feliratokkal, mint például „emlékezünk” vagy „nem felejtünk”. Ezek 4000–5500 forintba kerülnek – hangsúlyozta Ujházi Beáta.

Hozzátette: az emberek többnyire az utolsó napokra hagyják a vásárlást. Az élő virágos tálakat, díszeket azonban érdemes előre megrendelni. A többiből van készleten, hiszen azt már előre elkészítik, hogy tudjanak válogatni a vevők. A virágboltosnál mécseseket is lehet kapni, amelyek közül a legolcsóbbakat 150 forintért, a legdrágábbakat pedig pár ezerért tudják megvásárolni.

Tüzet okozhat, ha gondatlanul helyezzük el égő mécseseinket

A hosszú hétvégén a temetőkben vagy akár otthonaikban is sokan gyújtanak gyertyát, mécsest, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Ilyenkor többnyire a figyelmetlenség miatt nő meg a tűzesetek száma. Tavaly országszerte több temetőben keletkezett tűz, és minden évben előfordul az is, hogy az ellenőrizetlenül hagyott kegyeleti gyertyák miatt kigyullad egy lakás. Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője elmondta: a sírhely környékéről mindig takarítsuk el a száraz faleveleket, elszáradt virágokat. A gyertyákat, mécseseket úgy helyezzük a sírhoz, hogy ne legyen a közelükben semmi, ami meg tud gyulladni. – Kizárólag csak mécsestartóban lévő gyertyát és mécsest gyújtsunk meg! Mielőtt távozunk a sírtól, oltsuk el a lángot! Amennyiben otthon gyújtunk gyertyát, mindig egy tűzálló tálra tegyük, és figyeljünk arra, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag. Fontos, hogy egyetlen percre se hagyjuk ellenőrizetlenül az égő gyertyákat – hívja fel a figyelmet a megbízott szóvivő. Idén Nógrád megyében 175 lakástűz volt, a legtöbb éppen nyílt láng, például gyertya, mécses, öngyújtó és gyufa használata miatt keletkezett. Kapás Márton kifejtette: október végén, november elején sokan készítenek halloweeni dekorációt, töklámpást. Fontos, ha az utóbbiba mécsest teszünk, ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. Olyan helyre helyezzük a lámpást, ahol nem tud elborulni. Amennyiben ledes mécsest választunk, biztos nem okozunk vele tüzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában