katonasor

2021.10.05. 19:50

Csapatszellemből is vizsgáztak a diákok a pásztói haditornán

Katonás sorba rendeződve várták a fiatalok kedd reggel a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium udvarán, hogy megtudják, milyen próbatételek várnak rájuk az idei Országos Haditorna Verseny megyei elődöntőjében. A tizennégy feladatból álló megmérettetésen a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium egyes csapata érte el a legjobb eredményt, így ők képviselhetik majd szűkebb hazánkat az országos döntőben.

Veres Edina

Országos Kadétverseny helyszíne volt a pásztói Mikszáth iskola, ahol az országos verseny elődöntője zajlott

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

A nagy múltú Országos Haditorna Verseny szervezésének teendőit a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség (MH) vállalja magára évről évre, míg a megyei fordulók lebonyolításáért az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (KIKNYP) irodái felelnek.

Szitó Andrea százados, a KIKNYP 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda megbízott vezetője a verseny céljával kapcsolatban elmondta: a honvédelem ügyét és a katonai értékeket kívánják megismertetni a társadalommal, illetve lehetőséget szeretnének biztosítani a középiskolásoknak arra, hogy bepillantást nyerjenek a honvédség tevékenységébe.

– A kötelező sorkatonai szolgálat megszűnésével a fiatalok életéből a honvédség és az általa közvetített értékek is háttérbe szorultak, úgymint a csapatszellem, a felelősségvállalás, a férfias helytállás, a fegyelem, valamint ezek közvetlen velejárója: az aktív egészséges életmód. Abban bízunk, hogy a próbatételen keresztül sikerül a gyerekek előtt felfedni a katonalét szépségeit, és ennek hatására életpályájukként ezt a hivatást választják, vagy kedvet kapnak ahhoz, hogy önkéntes tartalékosként szolgálják hazánkat – hangsúlyozta Szitó Andrea százados, majd hozzátette: a verseny során a honvédségi kiképzés egyes elemeit ismerhették meg a résztvevők.

A tizennégy feladat között szerepelt például légpisztoly-, lézer- és légpuskalövészet, de a fiatalok bizonyíthatták ügyességüket íjászatban vagy fegyver szét- és összeszerelése versenyszámban is, sőt az elsősegélynyújtással kapcsolatos gyakorlati ismereteiket is bemutathatták. A további állóképességet és erőt igénylő próbák mellett az elméleti tudásukról is számot kellett adniuk a versenyzőknek, például egy-egy állomáson honvédelmi és katasztrófavédelmi kérdések is vártak rájuk.

A megmérettetésre szűkebb hazánk bármelyik középiskolája nevezhetett, az intézmények közül tíz élt a lehetőséggel. Szitó Andrea százados kifejtette: a haditorna szeptemberi meghirdetése után ellátogattak a nevező iskolákba azért, hogy egészen biztosan ne legyen olyan a feladatok között, amelyek kivitelezését a fiatalok nem tudták gyakorolni.

Tolnai Liliána Tamira a Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium tizedik osztályos tanulója úgy fogalmazott: meggyőzték őt a többiek, hogy csatlakozzon az iskola lánycsapatához.

– Az iskolában az edzések alatt főként a lövészettel kapcsolatos versenyszámok kerültek előtérbe. Én úgy gondolom, hogy a futást még gyakorolhattuk volna, emiatt azoktól a feladatoktól kicsit jobban tartottam – mondta Tolnai Liliána Tamira, aki azt is elárulta, hogy izgalommal telve, de elszántan vágott neki a haditornának, amelyhez hasonló megmérettetésen eddig nem vett még részt.

A megyei fordulón végül tizennégy diákcsoport gyűjtötte a pontokat a délelőtt folyamán a feladatok teljesítésével, közülük a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium egyes csapata végzett a képzeletbeli dobogó legfelső fokán. A győztes csapat számára itt még nem ért véget a próbatétel, hiszen ők képviselhetik szűkebb hazánkat az Országos Haditorna Verseny jövő tavaszi országos döntőjében.

Hazafiságra nevel a gimnázium

Két csapatot indított a megyei elődöntőben a Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium. Bartus Róbert, az intézmény testnevelő tanára elmondta: a múlt hét délutánjai a feladatokra való felkészülés körül forogtak.

– A futószámok mellett a légpuskával való célba lövést és a gépkarabély-összeszerelést is gyakoroltuk a gyerekekkel. Ezentúl az elméleti tesztekre is készültünk. Két évvel ezelőtt indultunk legutóbb a haditornán, akkor a mezőny közepén végeztünk – fejtette ki Bartus Róbert. Hozzátette: idén is tisztességesen helytálltak a diákjai, akik két különdíjjal tértek haza. Az egyik elismerést a csak lányokból álló csapatuk kapta, a másik a vácis fiúknak szólt, akik légpisztolylövészetben bizonyultak a legjobbnak.

A gimnáziumban nagy hangsúlyt fektetnek a hazafias nevelésre, amit az is alátámaszt, hogy immár harmadik éve vesznek részt a Kadét Program megvalósításában, illetve a honvédelmi alapismeretek tantárgyat heti két alkalommal oktatják a diákoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában