megújult

2021.10.20. 17:54

Átadták a mátranováki iskola felújított tornatermét

A Mátranováki Fekete István Általános Iskola a kilencvenes években új szárnnyal bővült, amiben tornaterem is helyet kapott. Az utóbbi években megtörtént az épület energetikai korszerűsítése, szerdán pedig ünnepélyes keretek között adták át a felújított tornatermet, ami a Magyar Falu Programban újult meg.

Gulyás Edina

Ünnepélyesen

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

– Az elmúlt időszakban hazánkban több mint 700 oktatási-nevelési intézmény újult meg, mintegy 250 milliárd forint értékben – hangsúlyozta az átadó ünnepségen beszédében Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke. Mint mondta, a Salgótarjáni Tankerületi Központ iskoláiba az elmúlt években az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban 3,5 milliárd forint támogatás érkezett, ebből 2,7 milliárd forintot infrasrtukturális fejlesztésekre, míg 700 milliót szakmai reformok megvalósítására fordíthattak az intézmények.

Hajnal Gabriella azt is kiemelte: ahhoz, hogy az iskolák megfelelő szakmai színvonalon oktathassák a fiatalokat, elengedhetetlen az intézmények, a tankerületi központok és a helyi önkormányzatok megfelelő együttműködése.

– Itt Mátranovákon a településvezetés magáénak érzi az általános iskolát és sokat tesz azért, hogy a helyi és környékbeli gyerekek korszerű, szép környezetben tanulhassanak – fogalmazott az elnök.

Ünnepélyes keretek között adták át a felújított tornatermet | Fotó: H. Cs. / NMH

Bodor Ernőné, polgármester arról beszélt, hogy a Fekete István Általános Iskola fejlődése fontos a községben és környező településeken élőknek, hiszen szinte ez a diákok második otthona. Éppen ezért a pályázati lehetőségek kihasználásával és önkormányzati támogatással mindent megtesz azért az önkormányzat, hogy a pedagógusok minél sikeresebben eltudják végezni munkájukat.

– A fent említett támogatási rendszeren kívül a Magyar Falu Program, tovább a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program is jelentős forrásokkal járul hozzá a vidék fejlődéséhez. A falvakban nem csak az oktatási intézmények, hanem egyebek mellett az utak, a csapadékvíz-elvezető rendszerek is megújultak. Az elmúlt évekbe soha nem látott előrelépés történt – fogalmazott Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta: nemzeti kormányunknak fontosak a megyék és az apró településeken élők is. Mint mondta, Mátranovák szép fejlődési pályára állt, megújult a parókia épülete, az óvoda kerítése és új autóval gazdagodott a helyi polgárőr egyesület. A Magyar Falu Program támogatásával a most átadott tornaterem 38 millió 500 ezer forintból korszerűsödött.

A beruházás kapcsán Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója kifejtette: a kivitelező gyors és szakszerű munkájának köszönhetően mintegy másfél hónap alatt elkészült az épületrész tetőszerkezetének cseréje és szigetelése, továbbá a mosdók, a zuhanyzók és az öltözők is megújultak. Így a diákok kulturált körülmények között sportolhatnak a továbbiakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában