Idősgondozás

2021.10.24. 19:40

A ferences rend szellemiségében gondozzák az időseket a szécsényi otthonban

A Ferences Szegénygondozó Nővérek által fenntartott Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közösségben a ferences rend szellemiségében gondozzák a szépkorúakat. A római katolikus intézmény legfőbb célja, hogy az idősek hasznosan töltsék az idejüket.

Lászlók Judit

Mindig telt házzal működnek, jelenleg kétszázhúsz szépkorú személy vár arra, hogy bekerülhessen a szécsényi otthonba Fotó: Hüvösi Csaba

Takács Etelka Mária Klarissza intézményvezető – aki ferences szegénygondozó nővérként szolgál ebben a munkakörben – elmondta, hogy jelenleg harminc bentlakójuk van, valamint tíz szécsényi lakos számára nappali ellátást biztosítanak.

– Az otthon mindig telt házzal működik, azonban a pandémia miatt a nappali ellátásban részt vevők száma most kevesebb. A várólistánkon jelenleg 220 személy van, azonban sürgősségi ellátással is 4-5 évet kell várni a bekerülésre – mondta az intézményvezető.

Takács Etelka Mária Klarissza kifejtette, hogy az időseket a ferences rend szellemiségében fogadják be és gondozzák. Így kiemelt szerepet kap a hitéleti tevékenység, ami bár nem kötelező, mégis sokan éppen emiatt választják a szécsényi idősek otthonát. Az intézményre elsősorban úgy tekintenek, mint egy nagy családra, ahol testvéri közösséget próbálnak megélni a lakókkal, a hozzátartozókkal, valamint a kollégákkal.

Mindig telt házzal működnek, jelenleg kétszázhúsz szépkorú személy vár arra, hogy bekerülhessen a szécsényi otthonba
Fotó: Hüvösi Csaba

– Az a célunk, hogy az itt élők hasznosnak érezzék magukat. Ezért folyamatosan változatos és színes programokat szervezünk. Hétfőn hittankört vagy gyógytornát tartunk, kedd délelőtt szentmisét, amely a hét egyik fontos eseménye. Aztán szerdán irodalomkör, míg csütörtökön népdalkör következik. Pénteken általában kézműves-foglalkozásra vagy városi sétára invitáljuk lakóinkat. Ezenkívül a nővérek imaórát is tartanak. Továbbá az adott évszaknak megfelelően mindig feldíszítjük az otthont, illetve az egyházi évhez igazítva rendszeresen megtartjuk az ünnepeket, neves alkalmakat. A színjátszó kör pedig előadással is készül a jelentősebb alkalmakra. Egy évben kétszer is tartunk jótékonysági vásárt, ahol a bentlakók által készített portékákat lehet megvásárolni. A befolyt összeget pedig közösségi programokra, például fagyizásra és a Szentkúthoz való kirándulásra fordítjuk – mondta a nővér, aki arra is kitért, hogy az elkövetkezendő időszakban szeretnék befejezni az udvaron lévő kerti kiülőt, valamint a kápolnába berendezéseket és bútorokat kívánnak beszerezni.

Emellett kiemelt céljuk, hogy a jövőben szorosabb együttműködést alakítsanak ki a szociális alap- és szakellátó szervezetekkel.

Erősödő kötelék

A járvány nem könnyítette meg a bentlakók és gondozóik dolgát. Azonban itt mindenki törődik a másikkal, így a pandémia még inkább összekovácsolta a közösséget.

– Nehéz időszak volt ez mindannyiunk számára, viszont az internet segítségével általában mindenki tudta tartani a kapcsolatot a hozzátartozókkal. Létrehoztunk egy privát közösségimédia-csoportot is, ahol fotókkal kiegészítve megosztottuk az otthon mindennapjait – mondta Takács Etelka Mária Klarissza, hozzátéve, nagyon sok szeretetet és örömet kapnak az idősektől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában