változás

2021.09.23. 07:20

Végleg búcsúzik az ellenőrző: Nógrádban is csak digitálisan láthatják a szülők a jegyeket

Ettől a tanévtől kezdve megszűnik a hagyományos értelemben vett ellenőrző könyv és a szülők az online felületen követhetik nyomon a gyermekeik érdemjegyeit, mulasztásait és a velük kapcsolatos iskolai közlendőket. Nyomtatott formában – kérés esetén – az intézmény havonta ad felvilágosítást.

Fodor Orsolya

Kukába kerülnek az ellenőrző könyvek, ma már minden digitálisan működik

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Megszűnt a papíralapú ellenőrző könyv a 2021/2022-es tanévvel kezdődően. A digitális fejlődést és a KRÉTA-rendszert kihasználva új szintre emelték az iskolák a szülők tájékoztatását.

Simon Tibor, a salgótarjáni tankerület vezetője elmondta: a KRÉTA nyilvántartási rendszer egyik eleme az ellenőrző. Az intézmények a 2019/2020 tanévtől már használják a digitális platformot.

– A rendszer teljes körű használata praktikus, mert az iskola és a szülő között közvetlen kapcsolatot teremt. Adatvédelmi szempontból lényeges, hogy csak az érintettek láthatnak bele az osztályzatokba és a különböző közlendőkbe, mivel mindenkinek saját jelszava van a felülethez – árulta el a tankerület vezetője.

Kukába kerülnek az ellenőrző könyvek, ma már minden digitálisan működik
Fotó: H. Cs. / NMH

Mint mondta, az E-ellenőrző könnyen elérhető egy szoftver segítségével okostelefonon, táblagépen, laptopon, valamint személyi számítógépen a diákok és szüleik számára egyaránt. Megtekinthetők benne a jegyek, a mulasztások, az esetlegesen elmaradó órák, a helyettesítések és a teremváltozások is.

Az érdemjegyeket interneten ellenőrizheti a szülő
Fotó: H. Cs. / NMH

Simon Tibor kiemelte: a szülők – amennyiben letöltötték a KRÉTA Ellenőrző Mobil applikációt – néhány másodperccel azután, hogy gyermekük érdemjegye bekerült az e-naplóba, értesítést kapnak erről. Ugyanez vonatkozik a dicséretekre és az elmarasztalásokra. Azonnal értesülnek például arról is, ha a tanuló késve érkezik egy órára, vagy esetleg meg sem jelenik azon.

– A rendszer használatáról az intézmények a tanév eleji szülői értekezleteken és a későbbi személyes találkozásokon tájékoztatják a szülőket, kérve őket annak folyamatos nyomon követésére. A KRÉTA e-ügyintézés felületén a felnőtt visszajelzést tud adni valamennyi esetben, sőt, itt a beiratkozástól kezdve az igazolások feltöltéséig szinte minden iskolai ügy intézhető. Kérés esetén a diákkal kapcsolatos valamennyi feljegyzés ki is nyomtatható – részletezte Simon Tibor.

A köznevelési intézmény a házirendben meghatározhatja az eljárást, ha valaki kéri a papíralapú tájékoztatást, hogy azt olyan módon kapja meg a szülő, ahogyan igényli. Lehetőség van a KRÉTA-rendszerből dokumentumot nyomtatni havonta egy alkalommal minden intézményben.

Változik a szülők és a tanárok közötti kapcsolattartás

A salgótarjáni Lilinger Hermina óvodavezető kislánya negyedik osztályos egy helyi általános iskolában. Az első osztály kivételével minden évben használták már a KRÉTA-rendszert.

– Az alkalmazás jól funkcionál, bár az online oktatás időtartama alatt előfordult fennakadás a működésében. A mi esetünkben ez inkább a szolgáltatónak volt köszönhető. A szülőknek kényelmes, hogy azonnal meg tudják nézni a gyermekek érdemjegyeit, amint az bekerül a programba. Mindennap fellapoztam a lányom ellenőrzőjét, így a mozdulat biztosan hiányozni fog eleinte – mondta el lapunknak az anyuka.

Hozzátette: a házi feladatokat is egyszerűbb nyomon követni, és a bármiféle okból bekövetkező hiányzások esetében is könnyebb megnézni az applikációban, hol tartanak a gyerekek a tananyagban. A technika fejlődésével együtt jár az is, hogy a szülőkkel való kapcsolattartás is teljesen átalakul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában