nem mindennapi élmény

2021.09.22. 19:56

Tanteremben tartott előadást a salgótarjáni színház társulata

Ahogyan a vírusjárvány okozta korlátozások megszűntek, a Zenthe színház azonnal a nyilvánosság elé lépett, hogy számot adjon az addig a háttérben folyt sokrétű tevékenységéről.

Csongrády Béla

A színművészek jóvoltából fergeteges jelenetekben sem volt hiány a Kodály-iskolában megtartott premieren

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Ennek egyik új formája – minthogy korábban mindössze egy ehhez hasonló előadás volt a Shakespeare Rómeójából – a diákoknak szánt úgymond osztálytermi színházi produkció. A minap a társulat fiatal részlege – kiegészülve néhány rutinosabb színművésszel – a Kodály Zoltán Általános Iskolába települt ki. A közönség nagy része a Farkasné Ponyi Beatrix vezette színjátszó csoport tagjaiból állt.

Rejtő Jenő 1905-ben Budapesten született és 1943-ban munkaszolgálatban – alig 38 évesen – hunyt el. Az író műveiből összeállított Az elveszett és megkerült Jenő, avagy ha baj van, kést teszek a sebbe című előadás címe találó, mert tükrözi azon stílusjegyek – mesélő, gazdag fantázia, kalandos történetmesélés, szellemes egyénített humor – egy részét, amely révén korszakokon átívelő népszerűségre tett szert a művésznevén P. Howardnak nevezett szerző.

A színművészek jóvoltából fergeteges jelenetekben sem volt hiány a Kodály-iskolában megtartott premieren | Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Az átdolgozás – amelyet a fiatal rendező, szövegíró Horváth János Antal – a paródia emberi gyarlóságokat kifigurázó szerepét hangsúlyozta, amikor rendkívül ötletesen elegyítette a különböző korokat, szituációkat, jellemeket. Úgy aktualizálta a cselekményt, korszerűsítette a figurákat, hogy ez az elegy joggal apellál a ma emberének az érdeklődésére, humorérzékére. Ezt az is bizonyítja, hogy a színjátszók érzékelhetően nagyon élvezték a nem mindennapi szituációkat, párbeszédeket, zenés betéteket. S ez egyaránt vonatkozik a rutinos színművészekre – Farkas Zoltánra, Máté Krisztiánra – és a kaposvári egyetem végzős hallgatóira – Bocskai Virágra, Hege Veronikára, Kecskés Alexiszre, Móczár Bencére s a főként énekművészi talentumairól számon tartott, most színészi készségeket is felvillantó Simon Katára.

A tervek szerint középiskolások körében is láttatják majd e felettébb szórakoztató produkciót, sőt annak is van esélye, hogy a mostanában kialakuló kamaraszínházban is színre vigyék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában