gímszarvasok násza

2021.09.26. 07:00

Szarvasok bőgésétől visszhangzanak a nógrádi erdők

Szeptember elejétől a gímszarvasok nászától zengenek szűkebb hazánk erdei, amely jelenség ezekben a napokban ér a csúcspontjához. A jelenséggel párhuzamosan elkezdődött a vadászati idény is, ami miatt arra kérik a vadászok a civileket, hogy csak napközben látogassanak az erdőkbe. Emellett az sofőröknek is fokozott figyelemmel kell kormányozniuk, hiszen a nász ideje alatt a szarvasok figyelmetlenek, és akár az autók elé is kiugranak.

Veres Edina

Forrás: Pixabay

Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára elmondta: Somogyhoz vagy Zalához képest megyénkben mindig néhány héttel később indul a szarvasbőgés.

– Ebben az időszakban a gím bikák versengenek egymással és védik a háremüket. Amennyiben nem sikerül hangjukkal vagy termetükkel elriasztaniuk a betolakodót, akkor agancsaikat összecsapva kezdenek – olykor halálos kimenetelű – csatába. A bikák emberre nem veszélyesek, nem is igazán figyelnek semmi másra a bőgés hevében, csak a vetélytársakra és a szarvastehenekre – mondta Szabó László, aki azt is hozzátette, hogy szeptember elsejével mind a bikák, mind a tarvadak vadászati idénye megkezdődött.

A fokozott vadászati tevékenység miatt a szakember arra kéri a civil lakosságot, hogy ebben az időszakban kora délutántól reggel kilencig ne keressék fel az erdőket.

– Semmiképp se induljanak a lakosok a fák közé szürkületben futni, az erdőt napközben használják sport vagy turisztikai tevékenységre. A vadászok tudják, hogy hány kollégájuk van kint és melyik területen, így egymás jelenlétére számítanak, de például egy kirándulóéra nem. Emiatt kérünk óvatosságra és körültekintésre ilyenkor mindenkit a médián és a közösségi oldalakon keresztül – fejtette ki Szabó László kiemelve, hogy a meggondolatlan erdőlátogatók akár a vadászatra jogosultakat is megkárosíthatják.

Ennek az a háttere, hogy a bérvadászat megzavarásával jelentős árbevételtől eshetnek el a jogosultak, ami jelenleg az afrikai sertéspestis miatt még érzékenyebben érinti a Nógrád megyében vadgazdálkodást folytatókat.

A vadász szövetség elnöke hozzátette továbbá: ilyenkor elővigyázatlanságuk miatt a vadak akár a forgalmat is figyelmen kívül hagyják, így viszont a legváratlanabb pillanatban is kiugorhatnak az autók elé. Emiatt Szabó László a sofőröket is fokozott óvatosságra inti a szarvasok párzási időszaka alatt.

Ezzel kapcsolatban Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta portálunkat, hogy 2019-ben összesen 112-re rúgott az állatelütéses balesetek száma, míg egy évvel később 104 ilyen esetet jegyeztek az egyenruhások. Idén a nyár utolsó napjáig összesen ötven négylábú okozta szerencsétlenséghez riasztották a rendőröket. A szóvivő elmondása szerint jellemzően a szarvasok nászának ideje alatt megnő a vadelütések száma a megyei utakon.

Dankóné Nagy Éva arra is felhívta a figyelmet, hogy az autósok semmiképp se próbálják meg lehúzni az úttestről az elütött vadat, hiszen, ha még életben van, akkor súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával, vagy harapásával. Ezen túlmenően az elpusztult állatot sem szabad elvinni a helyszínről, mivel az lopásnak számít.

Vezetés közben kerülje a kapkodást

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlása szerint párzási időszakban a KRESZ-táblákkal jelzett utakon túl az erdősávok és a termőföldek mellett is óvatosan kell közlekedni, különösen rossz látási viszonyok között. Ha lehet, fékezni kell és megvárni, míg az állat átkel az úton. Ilyenkor több vad felbukkanására is számíthatunk. A féktávolságon belül észlelt állat esetében erőteljes fékezés és dudálás ajánlott, de a hirtelen kormánymozdulatokat kerülni kell: ezeknek súlyosabb következményei lehetnek, mint amelyek elhárítására törekszik a sofőr. Ütközés esetén meg kell állni, a többi járművezetőt az elakadásjelző háromszög és a vészvillogó használatával figyelmeztetni szükséges. Ezután bejelentést kell tenni a 112-es segélyhívó számon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában