kutyaügy

2021.09.18. 07:00

Sok a felelőtlen gazda, elszaporodtak a kóbor ebek a nógrádi falvakban

A nógrádi falvakban tett látogatásaink alkalmával lépten-nyomon találkozunk az utcákon kóborló kutyákkal. Ezek az ebek nem feltétlenül gazdátlanok, csak elcsatangoltak otthonról. Mindenesetre ez veszélyeket hordoz, akkor is, ha oltatlanok, és akkor is, ha gazdájuk nem ivartalaníttatta őket. A kormányzat a felelős állattartás elősegítésére nemrégiben több önkormányzatnak adott támogatást megyénkben.

Gulyás Edina/Hegedűs Henrik

A mielőbbi ivartalanítással visszaszorítható a négylábúak szökési hajlama

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A kisecseti Berkes Kinga kutyája az egyik eb a községben, amit az önkormányzathoz a Magyar Falu Programból érkezett mintegy félmillió forintos támogatás jóvoltából ivartalaníthatnak.

– Nagyon jókor jön ez a segítség, hiszen amikor Bojtár tüzelni kezdett, mind a két kutyámat meg kellett kötni, mivel a mudi kan. Bár az utcára nem merészkednek ki, zárt a telek és elég nagy a tér, ahol kedvükre kiszaladgálhatják magukat – mondta a gazda.

Az általunk megkérdezett nyugat-nógrádi önkormányzatoknál egybehangzóan mondták, a falvakban nagyon elszaporodtak mostanság a kóborló kutyák. Elég a gazdák részéről egy óvatlan pillanat, és az eb máris kiszökik, aki aztán, ha összeakad egy másik nembeli fajtársával, máris felülkerekedik a szaporodási ösztön, és két-három hónapon belül megszületnek a nem kívánt utódok. Éppen ezért nagyon fontosnak tartják, hogy felszólítsák a lakosságot, törekedjenek a mielőbbi ivartalanításra, és tartsák zárt területen a jószágokat. Az elnyert támogatások jóvoltából mindazoktól is átvállalhatják az állatorvosi beavatkozások költségeit, akiknek erre nincs kellő anyagi forrásuk.

Elég a gazdák részéről egy óvatlan pillanat, és az eb máris kiszökik
Fotó: L. B. / NMH/Illusztráció

Megkerestük a témában Balla Mihály országgyűlési képviselőt, aki hozzátette, a magyar kormány szívügye a gondos, odafigyelő állattartás, ami egyszerre érdeke az egyénnek és a közösségnek. A pályázati összegek segítségével ennek anyagi feltételeit is meg tudják teremteni az önkormányzatok.

Palotáson is fontosnak tartja a község vezetése, hogy minden szempontból rendezett legyen a település. – A faluban működik egy kis közösség, amely az utcára került négylábúak mentéséért dolgozik, igyekeznek gazdát találni számukra. Azonban önkormányzatunk élt a pályázati lehetőséggel, és előzetes lakossági igényfelmérés alapján benyújtottuk támogatási kérelmünket. Közel 1 millió 500 ezer forintot fordíthatunk ivartalanításra, több mint harminc állatot lehet megműteni az összegből. Mivel sokan érdeklődtek a kezdeményezés iránt, a jövőben is élni fogunk a hasonló lehetőségekkel – tájékoztatott Szabó Mihály polgármester.

A mielőbbi ivartalanítással visszaszorítható a négylábúak szökési hajlama
Fotó: L. B. / NMH

Schoblocher István, Jobbágyi első embere arról számolt be, hogy a községben is ivartalanító műtétekre fordítják az elnyert 1 millió 400 ezer forint egy részét. Ezenkívül a kötelező oltást is ebből finanszírozzák azoknak, akik nehéz anyagi helyzetben vannak. – Amennyiben a támogatás nem fedezi minden igénylő részére a fentieket, úgy önkormányzatunk önerőből egészíti ki azt. Szeretnénk, ha a község egészében megoldódna a kóbor kutyák sorsa – hangsúlyozta a polgármester.

Szélmalomharc a tulajdonosokkal

Sóshartyánban évtizedek óta folyamatos harcot folytat a település vezetése a felelőtlen gazdákkal szemben. Tóth Gabriella polgármester portálunk érdeklődésére elmondta: szeretnék biztonságossá tenni a falut a gyerekek és a felnőttek számára is. E cél eléréséhez mindenekelőtt elengedhetetlen volna az is, hogy ne az utcán kóboroljanak az ebek. – Sajnos az előzetes felmérés alapján, csak kevesen éltek a pályázat nyújtotta lehetőséggel. Mintegy tíz-tizenöt kutyát fogunk az elnyert hatszázezer forintból ivartalanítani, továbbá csippel és védőoltással is ellátni – tette hozzá a településvezető. Tóth Gabriella kiemelte azt is, hogy örömteli lenne, ha az emberek figyelmét rá tudnák irányítani a felelős állattartás fontosságára egész Nógrád megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában