iskolakert

2021.09.22. 19:21

Mezítlábas gyalogösvényt és sünlakot is építettek a diákok Dorogházán

A Móra Ferenc Általános Iskolában már az intézmény fennállása óta, a hatvanas évektől működik iskolakert, amit a jelenlegi tanulók is nagy lelkesedéssel gondoznak. A szerdán megtartott nyílt napon volt alkalmuk megismerkedni a gyakorlattal az érdeklődőknek.

Gulyás Edina

Taposóösvény a dorogházi intézmény kertjében: mezítláb tudhatja az ember, hogy mire lépett. A képen a rendezvény vendégei

Forrás: NMH

Fotó: G. E.

Iskolakerti nyílt napra várták tegnap az érdeklődőket a helyi Móra Ferenc Általános Iskolában. A délelőtt folyamán az intézmény pedagógusai és a diákok bemutatták a területen elvégzett munkát, a kertben termelt növényeket, amelyekből megvendégelték az érdeklődőket is.

Róthné Tarsoly Anita, a kazári Aba Sámuel Általános Iskola intézményvezetője elmondta, hogy rendkívül hasznosnak tartja az iskolakerti programot, amelynek gyakorlatát szeretnék saját településükön is bevezetni.

Taposóösvény a dorogházi intézmény kertjében: mezítláb tudhatja az ember, hogy mire lépett. A képen a rendezvény vendégei | Fotó: G. E. / NMH

– Napjainkban a fenntarthatóság nagy hangsúlyt kap. Azonban éppen ilyen fontos hozadéka a szabadban végzett munkának, hogy a gyerekek megtanulnak felelősséget vállalni, gondoskodni valamiről. Megszokják, hogy bizonyos feladatokat el kell végezniük, és nem utolsósorban élvezhetik is munkájuk gyümölcsét – fogalmazott az igazgató.

Dorogházán sok programnak helyet biztosít az intézmény mellett húzódó hatalmas földdarab. Azon túl, hogy egy részén zöldségeket nevelnek a tanulók, van gyümölcsös is. A rendhagyó technikaóráknak remek helyszínt nyújt a kert. De más órákon is szívesen töltik itt idejüket a diákok. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a koncert, amit tegnap a zöldben adtak a művészeti szakra járó, hegedülni tanuló gyerekek.

– 2019-ben indult az Országos Iskolakert-fejlesztési Program, a meghirdetett 50 helyre már akkor 350 intézmény jelentkezett. Ez a tendencia ma is megfigyelhető, egyre több iskola él a lehetőséggel, sőt már óvodák is érdeklődnek a program iránt – fejtette ki Pauliczky Nóra, az Iskolakertekért Alapítvány munkatársa.

A diákok sünlakokat is barkácsoltak
Fotó: G. E. / NMH

– Nógrád megyében a dorogházai intézményen kívül az iskolakert-hálózat tagja a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola, a cserhátsurányi Szent Imre Katolikus Általános Iskola és a Héhalmi Benedek Elek Általános Iskola is.

Balázs Beáta, a Móra Ferenc Tagintézmény vezetője arról számolt be, hogy az alapítvány eszközökkel, anyagi forrásokkal és módszertani ismeretekkel is segíti az iskolát. Nekik köszönhető, hogy már két komposztáló is van a kertben, de esővízgyűjtő dézsával is rendelkeznek. Azonban saját ötletekkel is igyekeznek színesíteni a lehetőségeket. Egy mezítlábas gyalogösvényt alakítottak ki, itt fűben, homokon, sóderen, tobozon és köveken sétálhatnak a gyerekek.

– Vegyszereket nem használunk, odafigyelünk arra, hogy a kártevőktől természetes módon szabaduljunk meg. Több madáretetőt és itatót is kihelyeztünk, így szoktatjuk a területre a különböző madarakat – hangsúlyozta Balázs Beáta.

A kertbejárást követően rendhagyó órák következtek. Ezeken a zöldségek feldolgozását és tartósítását, a komposztálást mutatták be a diákok, akik sünlakokat is barkácsoltak, amibe téli menedékre lelhetnek majd a tüskés jószágok. Az érdeklődők helyben termelt növényeket, és azokból készült termékeket is vásárolhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában