iskolakezdés

2021.09.01. 19:45

Megszólalt az iskolacsengő: több ezer nógrádi diák kezdte meg a tanévet

Szerdán szűkebb hazánk valamennyi oktatási intézményében megszólaltak az iskolacsengők jelezvén a 2021/22-es tanév első tanórájának kezdetét. A megye keleti részének általános és középiskoláiban csaknem tizenegyezer diák jelent meg ünneplőben szeptember elseje alkalmából.

Veres Edina

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: hét tagintézményükben összesen 2476 nappali tagozatos tanuló ült az iskolapadba a nyári szünet után. A megfelelő színvonalú képzésről 385 oktatók gondoskodik, a létszámukban jelentős változás az elmúlt egy évben nem történt.

– A diákok száma tíz-tizenöt százalékkal, illetve bizonyos szakokon ezt meghaladóan is emelkedett. A bővülés minden iskolánkban tetten érhető – hangsúlyozta Baranyi Zoltán.

A járványhelyzet miatti előkészületekkel kapcsolatban hozzátette: a központi előírásokat szigorító intézkedéseket nem kellett bevezetni a szakképzés nógrádi iskoláiban, így nincs például kötelező maszkviselés, vagy testhőmérséklet-mérés a beléptetésnél. Ugyanakkor az intézmények takarítása és fertőtlenítése szeptember elsejére mindenütt megtörtént, s az intézményeket nagy mennyiségű felületfertőtlenítővel és kézfertőtlenítővel látták el.

Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója kifejtette: fenntartásukba harmincegy intézmény tartozik.

– A huszonegy általános iskolánkban 6898 tanuló számára indult el a tanév tegnap, közülük 852 gyermek első osztályos. A szárnyaink alatt működő négy gimnáziumba összesen 1226 diák számára szólt az első csengőszó. A kilencedikes tanulók száma 484-re rúg. Az összlétszám nagyságrendileg azonos az előző tanévben tapasztalttal, illetve a középiskolák tekintetében a belépő évfolyamon enyhe emelkedést mutat – közölte Simon Tibor, aki arra is kitért, hogy sem az óvodákban, sem az iskolákban nem kell maszkot viselni, illetve nem kötelező a testhőmérséklet-mérés.

Ugyanakkor a szülőktől továbbra is azt kérik, hogy a koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne vigyenek közösségbe. A fertőzésben érintett gyermek felgyógyulásáig nem látogathatja az intézményt.

A Nyugat-nógrádi iskolák is kiemelt figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója elmondta: 27 székhely- és 3 tagintézményükben, 64 feladat-ellátási helyen indult el a munka. Diákjaik száma csaknem hatezer, de a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában még pótfelvételit tartanak. Itt e tanévtől új zenetanárok segítik a művészeti nevelést. A 23 általános iskolában 4528, a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban 614, a Mosoly készségfejlesztő iskolában pedig 112 diák kezdte meg a tanévet. Az igazgató hozzátette: az általános iskolások közül 568 kisdiák lépi először át az iskola kapuját. A balassagyarmati általános iskolákban párhuzamos osztályok indultak, így ezen intézményekben lesz a legtöbb elsős. Mint megtudtuk: a Nyugat-nógrádi iskolák is kiemelt figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre, a maszkhasználat és a testhőmérséklet mérés viszont nem kötelező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában