gyűjtemény

2021.09.20. 20:46

Kötetben idézik meg Szécsénke múltjának fontos eseményeit

Bár idén elmaradt a település messze tájon népszerű nagyrendezvénye, a Lecsófesztivál, az önkormányzat alkalmat talált, hogy egyfajta pótlásként, hivatalos formában bemutassa a község történelmét felidéző, frissen megjelent kötetet. A méltatáson a szerző, Hausel Sándor levéltáros mellett megjelent dr. Varga Lajos, a Váci egyházmegye segédpüspöke.

Hegedűs Henrik

A település lakói nagy érdeklődéssel forgatják a falujukról szóló kötet lapjait

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Hevér Boglárka, a délnyugat-nógrádi falu polgármestere megkeresésünkre elmondta, ebben az összesen kétszáz oldalnyi terjedelmű könyvben elsősorban azt akarták bemutatni az itt élők, a leszármazottak és a településen gyakrabban megforduló vendégek felé, hogy milyen volt a község múltja, és miért vált olyanná a lakosság, amilyen tulajdonságok manapság jellemzik. Nem véletlenül választották Széchenyi István egy idézetét mottónak: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn!”. A kötetbe foglalt sokrétű múltidézés nem csupán a mai generációk számára íródott, hanem szolgál a feltörekvő nemzedékeknek is, hogy élénkebben érdeklődjenek nagyszüleik, dédszüleik, ükapáik és ükanyáik mindennapjai iránt.

– Hausel Sándor levéltáros tevékenysége egyértelműen garancia volt nekünk, hogy alapos, körültekintő munkával kutatja fel mindazokat az értékeket, dokumentumokat, amelyek itt-ott fellelhetőek Szécsénke elmúlt századaiból – hangsúlyozta a polgármester. – A faluban rengeteg vívmány éppen azért jött létre, mert a közösség összefogott, és ha nem kapott külső támogatást, akkor is végrehajtotta, amit megtervezett. Ez a huszonegyedik századba lépve is a lakosságunk egyik legfőbb ismertetőjegye. Nagyon fontosnak tartom, hogy a kötet kiadását a faluban egykor élt földbirtokos Técsői Móricz család leszármazottja is támogatta, ami mutatja, lényegesnek tartotta az ősökhöz való kötődést. Arról sem feledkeztünk meg, hogy a felderített anyag nem lehet teljes, éppen ezért a kiadvány utolsó lapjain hagytunk két üres oldalt, hogy azok, akik kézbe veszik és elolvassák, megjegyzéseket, kiegészítéseket csatolhassanak a visszatekintéshez.

A kötet tematikusan, időrendi sorrendben dolgozza fel Szécsénke históriáját. Az első fejezet arról szól, miként jelenik meg a község a történetírás lapjain. A másodikban a környéken végzett régészeti feltárások összefoglalásában mélyedhetünk el, amely jelzi, jóval a honfoglalás előtt is éltek emberek ezen a vidéken. A következő részek végigpásztázzák a századok alakulását, mivel foglalkoztak itt a népek, milyen mesterségeket űztek a községben, majd eljutunk egészen a közelmúltig, a szeszgyár tevékenységéig és a vadászatokig, illetve megelevenednek a lapokon a labdarúgócsapat emlékei is. Nem maradhat ki belőle a Szent Márton tiszteletére épített templom és a zsidó temető története sem. Befejezésként pedig egy röpke életrajzi lexikont böngészgethet az olvasó, kik azok a neves személyek, akiknek élete valamilyen részben Szécsénkéhez köthető, mint például az olimpiai ezüstérmes kajakozó, Pauman Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában