2021.09.16. 07:00
Hazánk száz legjobbja között kapott helyet a kozárdi étterem
Országos elismerésben részesült a közelmúltban a kozárdi étterem, ahol helyi alapanyagokból és termékekből készülnek az ételek, támogatva ezzel a Nógrád megyei kistermelőket.
Forrás: NMH
Fotó: L. B.
Idén a Dining Guide szakmai zsűrije Magyarország 100 legjobb étterme közé válogatta be a településen található vendéglátóhelyet. Ezáltal Nógrád megyében elsőként került be az étterem a neves kiadványba. A száz legjobb étterem között az 56. helyre rangsorolták a nógrádi kistermelők alapanyagait is felhasználó helyet.
Hajas Péter, az étterem tulajdonosa elmondta, hogy két évvel ezelőtt új irányvonalat kezdtek követni. Egyrészt szűkebb kínálatra váltottak, mindemellett nagy hangsúlyt kezdtek fektetni a helyi alapanyagokra, az ételek elkészítési módjára, a konyhai technológiákra. Ezáltal modernebbé vált a kínálat, egyúttal jobb minőséget tudnak nyújtani a vendégeiknek. Az étterem tulajdonosa úgy véli, mindez nagyobb létjogosultsággal bír, mint egy teljesen konvencionális konyha működtetése.
– Évekkel ezelőtt is fontos volt számunkra a helyi alapanyag, de mindezt most modern bisztrókonyhával kombináltuk. A vendégszámok alapján egyértelműen úgy tűnik, hogy pozitív fogadtatásra lelt az elképzelésünk. Egyre többen érkeznek, akik kifejezetten az éttermünk felkeresése céljából jönnek erre a vidékre, és nem a Nógrád megyei tájakon kirándulva, véletlenül esnek be. Ehelyett tervezetten kötik össze a különböző közeli programokat – közölte Hajas Péter.
Hozzátette: amennyiben a helyi termékekre építenek, akkor egyben hitelesebbekké is válnak, ráadásul segítik a környékbeli kistermelők működését és fenntartását. Ezek az áruk mind egyediek, hiszen a termék mögött ott van az ember is.
A vendéglátóhely vezetője arra is kitért, hogy a megyei termékek közül vásárolnak egyebek mellett nemti, alsótoldi, salgótarjáni és szurdokpüspöki termelőtől. Az állattartók is előtérbe kerülnek, hiszen a húsokat és a sajtokat szintén tőlük szerzik be. Emellett Nógrád a legerdősültebb megye, így a vadak is megjelennek az étlapon.
– Minden alkalommal, amikor egy új séf érkezik az étterembe, akkor az az iránymutatásunk alapja, hogy a palóc ételek is legyenek ott az étlapon. Ez persze főként a turisták számára érdekes. Emellett a nemzetközi konyha fogásai is kaphatók nálunk. Utóbbiakat inkább a helyiek keresik – árulta el Hajas Péter, aki kifejtette azt is, hogy az étlapon szereplő kínálat szezonálisan változik.
Többnyire ünnepek és hagyományok köré szerveződnek az ételek, vagy valamilyen alapanyaghoz kapcsolódnak. A degusztációs vacsorák is népszerűek, amelyet több kisebb fogásból álló, különleges alapanyagok, ízkombinációk és művészi megjelenés jellemez. – Volt például szamárra megálmodott estünk is – jegyezte meg érdekességként, hozzátéve: hamarosan az ősz finomságai kerülnek terítékre, egyebek mellett a cékla és a sütőtök.
Eddig Bernát Dániel dolgozott kreatív séfként az étteremben, a napokban pedig Debreceni Zoltán mutatkozott be ebben a feladatkörben, aki az eddig megszokott vonalat viszi majd tovább.
A Dining Guide elismerése kapcsán Hajas Péter úgy fogalmazott, hogy az bátorításként is értékelhető. Azt mutatja, hogy jó az irány, amelyet meghatároztak és amely mentén dolgoznak.