büszkeség

2021.09.16. 07:00

Hazánk száz legjobbja között kapott helyet a kozárdi étterem

Országos elismerésben részesült a közelmúltban a kozárdi étterem, ahol helyi alapanyagokból és termékekből készülnek az ételek, támogatva ezzel a Nógrád megyei kistermelőket.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Idén a Dining Guide szakmai zsűrije Magyarország 100 legjobb étterme közé válogatta be a településen található vendéglátóhelyet. Ezáltal Nógrád megyében elsőként került be az étterem a neves kiadványba. A száz legjobb étterem között az 56. helyre rangsorolták a nógrádi kistermelők alapanyagait is felhasználó helyet.

Hajas Péter, az étterem tulajdonosa elmondta, hogy két évvel ezelőtt új irányvonalat kezdtek követni. Egyrészt szűkebb kínálatra váltottak, mindemellett nagy hangsúlyt kezdtek fektetni a helyi alapanyagokra, az ételek elkészítési módjára, a konyhai technológiákra. Ezáltal modernebbé vált a kínálat, egyúttal jobb minőséget tudnak nyújtani a vendégeiknek. Az étterem tulajdonosa úgy véli, mindez nagyobb létjogosultsággal bír, mint egy teljesen konvencionális konyha működtetése.

Korszerűbb elkészítési módokat alkalmaznak
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– Évekkel ezelőtt is fontos volt számunkra a helyi alapanyag, de mindezt most modern bisztrókonyhával kombináltuk. A vendégszámok alapján egyértelműen úgy tűnik, hogy pozitív fogadtatásra lelt az elképzelésünk. Egyre többen érkeznek, akik kifejezetten az éttermünk felkeresése céljából jönnek erre a vidékre, és nem a Nógrád megyei tájakon kirándulva, véletlenül esnek be. Ehelyett tervezetten kötik össze a különböző közeli programokat – közölte Hajas Péter.

Hozzátette: amennyiben a helyi termékekre építenek, akkor egyben hitelesebbekké is válnak, ráadásul segítik a környékbeli kistermelők működését és fenntartását. Ezek az áruk mind egyediek, hiszen a termék mögött ott van az ember is.

Terítékre kerülnek az ősz finomságai, egyebek mellett a cékla és a sütőtök
Fotó: L. B. / NMH

A vendéglátóhely vezetője arra is kitért, hogy a megyei termékek közül vásárolnak egyebek mellett nemti, alsótoldi, salgótarjáni és szurdokpüspöki termelőtől. Az állattartók is előtérbe kerülnek, hiszen a húsokat és a sajtokat szintén tőlük szerzik be. Emellett Nógrád a legerdősültebb megye, így a vadak is megjelennek az étlapon.

– Minden alkalommal, amikor egy új séf érkezik az étterembe, akkor az az iránymutatásunk alapja, hogy a palóc ételek is legyenek ott az étlapon. Ez persze főként a turisták számára érdekes. Emellett a nemzetközi konyha fogásai is kaphatók nálunk. Utóbbiakat inkább a helyiek keresik – árulta el Hajas Péter, aki kifejtette azt is, hogy az étlapon szereplő kínálat szezonálisan változik.

Többnyire ünnepek és hagyományok köré szerveződnek az ételek, vagy valamilyen alapanyaghoz kapcsolódnak. A degusztációs vacsorák is népszerűek, amelyet több kisebb fogásból álló, különleges alapanyagok, ízkombinációk és művészi megjelenés jellemez. – Volt például szamárra megálmodott estünk is – jegyezte meg érdekességként, hozzátéve: hamarosan az ősz finomságai kerülnek terítékre, egyebek mellett a cékla és a sütőtök.

Eddig Bernát Dániel dolgozott kreatív séfként az étteremben, a napokban pedig Debreceni Zoltán mutatkozott be ebben a feladatkörben, aki az eddig megszokott vonalat viszi majd tovább.

A Dining Guide elismerése kapcsán Hajas Péter úgy fogalmazott, hogy az bátorításként is értékelhető. Azt mutatja, hogy jó az irány, amelyet meghatároztak és amely mentén dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában