fejtörést okoznak

2021.09.30. 07:30

Ha gond van a szomszéddal: utánajártunk, hova fordulhatunk a problémákkal Nógrádban

Egy neve elhallgatását kérő olvasónk azzal a problémával fordult hozzánk, hogy a szomszédjában lévő telken nem csupán az ingatlan van elhanyagolva, hanem az udvar is. Utánajártunk, mely hatósághoz fordulhatnak a panaszosok, és mi várhat a rendetlen tulajdonosokra.

Lászlók Judit

A rendetlen portákon felhalmozzák a felesleges szemetet, egyéb kacatokat is

Forrás: MW

Fotó: Máté Krisztián

Olvasónk szerint nemcsak az a probléma, hogy a szomszédja nem törődik a fű nyírásával – amely így az ő telkére is átterjed –, hanem az is, hogy sok hulladékot tárol a portáján. Ráadásul az épület sincs túl jó állapotban. Mint mondta: többször kért segítséget az illetékes önkormányzattól, azonban mindössze egy felszólítást küldtek ki az igénytelen szomszédnak. A kialakult helyzet sokak számára lehet ismerős.

– Az építésügyi hatósághoz abban az esetben lehet fordulni, ha az építmény jókarbantartásra vonatkozó kötelezettségét a tulajdonos nem teljesítette, és a helyszín állapota az állékonyságot, az életet, egészséget, valamint a közbiztonságot veszélyezteti – mondta Kreicsi Gábor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának vezetője.

Hozzátette: a jókarbantartó tevékenységgel eleget tesznek a meglévő építmény, építményrész kármegelőzésére, kárelhárítására, karbantartására, helyreállítására, felújítására, javítására, rendeltetésszerű és biztonságos használatára. A jogalkotó a hatáskört az építésügyi hatósághoz telepítette. Ezt a hatáskört Nógrád megyében a Nógrád Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya látja el. Az írásbeli bejelentést követően a hatóság a rendelkezésére álló nyilvántartások alapján kideríti, hogy ki vagy kik az adott ingatlan tulajdonosai. A bejelentésben foglaltakról a hatóság a helyszínen, szemle keretében meggyőződik, amely során az érintett tulajdonosok nyilatkozatot tehetnek. A helyszínen tapasztaltak alapján a hatóság az épület állapotától függően hoz döntést. Élet- vagy balesetveszély megállapítása esetén azonnali beavatkozásokról határoz, ami lehet átalakítás, felújítás, helyreállítás vagy éppen lebontás is.

A rendetlen portákon felhalmozzák a felesleges szemetet, egyéb kacatokat is
Fotó: MW

Kreicsi Gábor kitért arra is, hogy az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet értelmében az építmény tulajdonosa jókarbantartási kötelezettsége teljesítésének keretében köteles az építmény jó műszaki állapotához szükséges munkálatokat elvégezni, rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságát folyamatosan biztosítani. Ezen jogszabályi előírás okán a hatóság a döntéshozatalában előírt tevékenység elvégzésére kötelezi az ingatlan tulajdonosát. Az ebben előírtak határidőben történő elmaradása esetén, a végrehajtás érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt kell megkeresnie a hatóságnak.

Amennyiben az udvar vagy a kert állapota jelentős, három köbmétert meghaladó, tartósan ott tárolt hulladék miatt problémás, akkor a környezetvédelmi hatóság az illetékes. Parlagfüves kert, illetve további, a településen érvényes önkormányzati rendeletekkel ellentétes, problémás helyzetekben a település jegyzője az illetékes, akinél akár birtokvédelmi eljárás lefolytatása is kérelmezhető.

Lebontatják a romos ingatlanokat

Nagylócon – sok más településhez hasonlóan – gondot okoznak az elhanyagolt ingatlanok. Szalai Gábor, a község polgármestere érdeklődésünkre elmondta, hogy az önkormányzat többször felszólította a tulajdonosokat – már amikor sikerült kideríteni azok kilétét –, hogy tartsák karban ezeket az épületeket. A kérések azonban nem vezettek eredményre. Emiatt a Nógrád Megyei Kormányhivatal Földhivatal Főosztályának közreműködésével lebontatják a község négy legrosszabb állapotban lévő házát, amelyben nem laknak. A polgármester kitért arra is, hogy a gondozatlan udvarok, kertek esetében a lakosok a település aljegyzőjéhez fordulhatnak, aki a bejelentést követően felszólítja a tulajdonost. Azonban, ha az érintett nem tesz eleget a kérésnek, akkor akár büntetés is kiszabható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában