szőlőérés

2021.09.19. 17:59

Felvonulással ünnepelték Romhányban és Ipolyvecén a szőlőfürtök begyűjtését – képek

Szeptemberben egyre nagyobb lendülettel indul be a szüreti forgalom. Bár Nógrád megyében manapság csak egy-két helyen foglalkoznak komolyabban szőlőműveléssel, a településeken az elődök emlékének is adózva tartják meg az őszköszöntő mulatságokat.

Hegedűs Henrik

Fotó: Hegedus Mark

Romhányban a Rákóczi-törökmogyorófa közelében található útkereszteződésben gyülekezett a szép számú gyülekezet. Pirosas színárnyalatú gyönyörű népviseletben fiatal lányok kacagtak a kellemes napsütésben, várva, hogy a nyitótáncra felkérjék őket a legények. Nem messze tőlük idősebb férfiak társasága, élükön Vezér Attila polgármesterrel, egy lovaskocsi tetejéről kínálták finom borral, a látványosság iránt a portájuk kapuiban kíváncsiskodó falubelieket. Aztán adott jelre előpattantak az ifjak, és kezdetét vette a tánc.

Hamarosan megindult a menet, hogy a község utcáinak bejárását követően a Laszkáry-kúria kertjébe, a helyiek által „Angi” névre keresztelt parkba forduljon, ahol aztán kifulladásig folytatódott a falunappal kiegészített szüreti vigadalom.

Ipolyvecén is régi hagyomány, hogy szeptember harmadik hétvégéjére időzítik a szőlőfürtök begyűjtésének ünnepét. Itt szintén lovashintók vezetésével indult a felvonulás, a Drégelypalánk felé eső faluvég irányába.

Az első állomáson a kocsi platóján felállt a kisbíró, és sajátos, humoros megjegyzésekben bővelkedő beszédet mondott, taglalva a település előző évének eseményeit. Az utca közepére pattantak az óvodások, és nevelőik kíséretében körtáncot járva énekeltek. Őket követték az idősebb korosztályok képviselői, és ez így zajlott a falu távolabbi pontjain, a következő megállóhelyeken is.

Érdekesség, hogy Romhányban és Ipolyvecén egyaránt Lenkó Péter együttese, a Folt zenekar szolgáltatta a talpalávaló muzsikát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában