interjú

2021.09.24. 20:31

Dr. Kövér László: 65 milliárd forint érkezik Nógrádba

Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke is tiszteletét tette a megyeszékhelyen megtartott XV. Nógrádi Megyenapon. Az eseményt követően interjút adott portálunknak, és a szűkebb hazánkat érintő kérdésekről, a fejlődési lehetőségekről, a közelgő választásokról is kifejtette véleményét.

Gulyás Edina

Salgótarján, 2021. szeptember 18. Kövér László, az Országgyûlés elnöke (k), mellette Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyûlés elnöke (b) és Becsó Zsolt, a megye fideszes országgyûlési képviselõje (j) a XV. Nógrádi Megyenap alkalmából tartott ünnepi közgyûlésen a salgótarjáni József Attila Mûvelõdési és Konferencia Központban 2021. szeptember 18-án. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

– Nógrád több szempontból is hátrányos helyzetű, ahová az utóbbi években egyre több forrást irányít a kormány. Mit gondol, mit hozhatnak a következő évek, évtizedek a beruházásokkal és az életkörülmények javításával összefüggő támogatások terén?

– Tudomásom szerint a következő hétesztendős uniós ciklusban várhatóan 65,2 milliárd forint érkezik Nógrád megyébe, többek között Salgótarjánba is. Azonban úgy vélem, hogy ezek a számok nem sokat jelentenek. Minden forrás és támogatás csak akkor hasznos a térségben élőknek, ha érdemes dolgokra költik el azt. Olyan programokra, amelyek valóban hosszú távon segítik a megye felzárkózását és a helyiek életkörülményeinek javítását. Ehhez azonban a kormányzat önmagában nem elegendő. Olyan megyei és települési vezetésre van szükség, amely jó érzékkel meghatározza Nógrád számára a kitörési lehetőségeket. Ez lehetővé teszi a történelmi elmaradottság leküzdését is. Sajnos, hazánkban jó néhány olyan kistérség található, amely Európa legkevésbé fejlett régióihoz tartozik. Sőt, maga az ország is a felzárkózás pályáján van, még nem értük el az Európai Unió átlagát. Reményeink szerint azonban már csak egy ciklus szükséges ahhoz, hogy Magyarország ne csak haszonélvezője, hanem nettó befizetője legyen az uniónak.

Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke: „Olyan megyei és települési vezetésre van szükség, amely jó érzékkel meghatározza Nógrád számára a kitörési lehetőségeket.”

– Mely területek jelenthetnek kiugrási lehetőséget Nógrád megyében?

– Az a tény, hogy a megye negyven százaléka erdő, szinte tálcán kínálja az egyik legfontosabb kitörési pontot. A turizmus annak a 21. századi igénynek a kielégítése, hogy az emberek a munka után szeretnének minőségi feltételek között pihenni. Természetesen nem ez az egyetlen lehetőség. Meg kell próbálni új gazdasági központokat kialakítani a felsőoktatással együttműködve, ami a sokat emlegetett hozzáadott értékek tekintetében nem a 19. vagy a 20. századhoz próbálja meg a megyét visszakapcsolni. Nem a régmúlt hajdani dicsőséget kell feleleveníteni, hanem a lemaradottak előnyéből kell tőkét kovácsolni. Sok más példa bizonyítja, hogy ez lehetséges.

– A közelmúltban megjelent hírek szerint Nógrádig is elért a Cseh Katalin momentumos EP-képviselőhöz köthető céghálózat pályázati botránya. Mit gondol arról, ha éppen a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatására szánt pályázati forrásokkal élnek vissza?

– Az erkölcsi és a jogi felelősség semmiképpen sem az itt élőket terheli, hanem azokat a kalandorokat, akik úgy gondolták, hogy éppen itt próbálják a szerencséjüket kikovácsolni a jog és a tisztesség szabályainak megkerülésével. Véleményem szerint dupla erkölcsi felelősség terheli őket. Bízom abban, hogy a magyar igazságszolgáltatás és a különböző hatóságok nem csak itthon, hanem Brüsszelben is teszik a dolgukat. Egyszer és mindenkorra elveszik a kedvét mindenkinek attól, hogy éppen azoknak a rovására próbáljanak nem tisztességes módon haszonhoz jutni, akiknek a legnagyobb segítségre lenne szükségük.

Vendégünk volt a házelnök. Dr. Kövér László a megyenapra látogatott Salgótarjánba
Fotó: NMH

– Közeleg a választás, az ellenzék már az ország minden területén, így Nógrádban is különböző aktivitásokba kezdett. Látja-e értelmét az ellenzéki előválasztásnak? Milyen kampányra számít?

– Igazán nem vehetjük zokon az ellenzéktől, hogy fel akarja hívni magára a figyelmet, hiszen minden politikai közösség ezt próbálja tenni a 21. század körülményei között, amikor sokkal nagyobb a médiazaj, mint akár csak 30 évvel ezelőtt volt. A tartalom azonban már kicsit aggályosabb. Nem az a probléma, hogy van előválasztás, hanem az, hogy az ellenzéknek az az egyetlen mondanivalója, hogy össze akarnak fogni az Orbán Viktor vezette kormány leváltásáért. Arról nincs szó, hogy mi a valóságos indoka annak, hogy a jelenlegi kormánynak mennie kell, ahogyan arról sem, hogyan tudna az ellenzék az elmúlt 10-12 esztendőnél jobb teljesítménnyel kirukkolni majd 2022 után. Erre én – nemcsak mint kormánypárti házelnök, hanem mint egyszerű választó – nem találok információt az általuk keltett híráramban. Véleményem szerint még aggályosabb, hogy lebecsülik azt a teljesítményt, amit az ország az elmúlt időszakban, a válságot követően elért. Kifejezetten gyűlöletkeltő az általuk folytatott kommunikáció, sőt, megítélésem szerint az alkotmányosság határát is átlépik, ami büntetőjogi kategóriaként értelmezhető. Egyfajta polgárháborút próbálnak csinálni a politikából. Azt hiszem, hogy az emberek többsége, aki nyugalomra, békére, biztonságra és kiszámíthatóságra vágyik, nem kér ebből 2022-ben sem.

– Milyen lesz a parlamenti ősz? Heves vitákra lehet majd számítani?

– Igen, azt hiszem, hogy nehéz őszünk lesz. Mondanivaló híján ugyanis csak a ricsaj növelésével tud még nagyobb figyelmet kelteni maga iránt ez a zagyva, programjában és ideológiai indíttatásában is szinte összeegyeztethetetlen elemeket tartalmazó ellenzék. A házelnöknek van egy kellemetlen feladata: minden körülmények között meg kell őriznie a ház maradék tekintélyét és fenn kell tartania a rendet. Remélem, egyetlen ellenzéki képviselő sem gondolja azt, hogy én ezt nem fogom megtenni.

Lelki muníciót is jelentett Ferenc pápa magyarországi látogatása

Nógrád mélyen vallásos megye, a pápa magyarországi látogatásán is rengetegen jelen voltak megyénkből, a kereszténység helyzete pedig gyakori téma a hazai és európai közbeszédben. Dr. Kövér Lászlót a Szentatya magyarországi látogatásának legfőbb üzenetéről is megkérdeztük. –Talán nem mindenki tudja, hogy én református keresztyén vagyok, ezzel együtt nagy élményt jelentett számomra lelki értelemben is, hogy az eucharisztikus kongresszus két miséjén is részt vehettem. Azon is, amelyet Őszentsége a Hősök terén pontifikált – mondta a házelnök. Hozzátette: – Azt gondolom, hogy azok, akik személyesen voltak ott a szentmiséken vagy a televízió képernyőjén követhették nyomon az eseményeket, elég lelki munícióhoz jutottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában