szezon

2021.09.22. 06:50

Akár fával, akár gázzal fűtünk, első az otthon biztonsága

Már most érdemes felkeresni szakembert, hogy ellenőrizze a fűtőberendezéseket, hiszen a gázkészülékek és a fával való fűtés is veszélyeket rejthet magában.

Nagy Orsolya

20200915 Győr Jön a hideg, mi van a tüzifával? Képen: Nagy Ervin Telephely vezető Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Hamarosan megkezdődik a fűtési szezon, amelyre érdemes felkészülni. Az egyik salgótarjáni fakitermelő portálunknak elmondta, hogy a tapasztalat szerint az új típusú gázkazánok közkedveltek napjainkban, hiszen jó a fogyasztásuk, ráadásul nem olyan munkaigényesek, mint a fával való fűtés. Ezen túlmenően sok esetben akár még olcsóbb is, és a ház hőmérséklete is könnyebben szabályozható. A felsorolt okok miatt így sokan áttértek a gázfűtésre. A szakember arra is kitért, hogy a fa felvásárlási ára nem változott az elmúlt időszakban. Az illegális termelők ellen pedig továbbra is harcolnak.

– Nincs könnyű dolgunk, hiszen többször is előfordult már, hogy a kitermelt fát másnapra ellopták. Próbálunk védekezni a tolvajok ellen többféle módon is. Így például behúzunk egy rönköt az útba, hogy ne férjenek hozzá a fához, vagy sokan vadkamerát helyeznek ki. Utóbbit azonban fel kell tüntetni az érintett területen a jogszabály szerint – közölte a fakitermelő, aki azt is elárulta, hogy ennek ellenére is sok a lopás.

Deák János salgótarjáni gázszerelő azt javasolja, hogy aki teheti, gázzal melegítse fel otthonát, hiszen kedvezőbb az ára. Ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon sok a szén-monoxid-mérgezés minden évben, így érdemes a gázkészülékeket a nyár elején vagy kora ősszel szakemberrel ellenőriztetni, de a kéményt is felül kell vizsgálni. Manapság sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek nem veszik komolyan ezt, csak akkor, ha már megtörtént a baj, esetleg meghalt valaki a környezetükben.

– Minél előbb érdemes felkeresni a gázszerelőt, ugyanis egyre kevesebb van belőlük megyénkben, a készülékekből pedig jóval több van. Ezenkívül fontos, hogy minden házban és lakásban legyen szén-monoxid-érzékelő, amelynek vásárlásánál kiemelten ügyelni kell a minőségre – emelte ki Deák János.

A gázkészülékek mellett a fával való fűtés is rejthet veszélyeket magában. Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője arra hívja fel a figyelmet, hogy mindig megfelelő tűzifát kell használni.

– Soha ne égessünk háztartási hulladékot, lakkozott vagy festett fát otthoni fűtőberendezésünkben. Ezek amellett, hogy rendkívüli módon szennyezik a levegőt, mérgező gázokat is bocsáthatnak ki, amelyek veszélyt jelenthetnek az adott háztartásban élőkre, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is. A lerakódott égéstermékek miatt pedig a füst visszaáramolhat a házba. A kémény belső falára rakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés során létrejövő hő hatására izzani kezdhet és akár meg is gyulladhat. Az így keletkező lángok átterjedhetnek a ház tetőszerkezetére is, és akár az egész épület a lángok martalékává válhat – hangsúlyozta Kapás Márton.

Hozzátette: ezért fontos, hogy mindig megfelelő figyelmet fordítsunk az ilyen esetek megelőzésére. Ahhoz, hogy a bajt megelőzhessük, rendszeresen végeztessük el a fűtőeszköz, például a cserépkályha vagy a kazán ellenőrzését. A kémények állapotának ellenőrzése, szükség esetén pedig tisztításuk is rendkívül fontos.

Küzdenek az illegális kitermelőkkel

Osztrozics Dóra, az Ipoly Erdő Zrt. kommunikációs vezetője szerint még mindig nagy az igény a tűzifa iránt, és nem tapasztalták azt, hogy a gázfűtés háttérbe szorítaná azt. Sokan vásárolnak ugyanis napjainkban is tűzifát és korszerű kazánokat. A vezető arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban bizonyos fafajok ára nem emelkedett, egy-két esetben mérsékelt növekedés volt tapasztalható a piacon.

Az illegális fakitermeléssel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy a vásárlók figyelmét mindig felhívják, hogy ellenőrzött körülmények között termelt és forgalmazott tűzifát szerezzenek be. A feketekereskedelemben gyakori az illegális termelés, az adóelkerülés, ám a negatív gazdasági hatások mellett gyakorta előfordul, hogy a szállítási papírokon az eladott mennyiség több, mint amit valójában a vevő kap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában