temetkezés

2021.09.25. 11:20

A gyász megélését a járvány és a temetések drágulása is nehezíti

Sorra érik a csapások a szeretteiket gyászolókat: a koronavírus-járvány máig megnehezíti a temetések megtartását, ráadásul az áremelkedések sem kerülték el a szertartásokat. Az ügyintézés folyamata is lassult a hosszabb ideig tartó kórházi adminisztráció miatt.

Fodor Orsolya

Forrás: Shutterstock

Nem kivétel az áremelkedés alól a temetkezés sem, ahol mindez – a koronavírus okozta nehézségek után – még fájóbban érintheti az embereket.

A salgótarjáni Holecz Zoltán már negyedszázada foglalkozik temetkezéssel. Mint mondta, a búcsúztatást intéző vállalkozók nem nyernek semmit a megemelkedett költségeken – például a koporsókhoz és fejfákhoz szükséges faanyag drágulásán –, és nem is tudnak mit tenni ellene.

Az ár természetesen attól is függ, hogy ki milyen külsőségek közepette kíván végső búcsút venni hozzátartozójától. Bár ez utóbbit még mostanság is nagyban meghatározza a koronavírus. Amióta felütötte a fejét a járvány, a legtöbben a díszravatal helyett a sírnál kérik a búcsúztatást, mert ott távolabb tudnak húzódni egymástól az emberek.

Holecz Zoltán elmondta, hogy a vírushelyzet számos más módon is hatással van a temetkezésekre és az ezzel foglalkozók munkájára. A cégénél ahhoz tartják magukat például, hogy kórházi osztályra nem mennek fel az elhunyt holmijáért, pedig előfordul, hogy ezt kéri a hozzátartozó.

A búcsúztató megrendelésétől az eltemetésig számított idő is megnövekedett a járvány kezdete óta. Gyakran azért kell hosszasan várni arra, hogy a család végső búcsút vehessen az elhunyttól, mert valamelyik rokon karanténban van. Olyan is előfordul, hogy azért kell későbbre tenni a temetést, mert külföldön tartózkodik valaki, és az utazás körülményesebb a járványügyi korlátozások miatt.

A salgótarjáni temetkezési vállalkozó arról is beszámolt, hogy a kórházban is lassúbb lett az ügyintézés.

– Az egészségügy túl van terhelve, és a búcsúztatással kapcsolatos teendőkre is kihatnak az ebből adódó gondok. Most nem úgy működik a rendszer, ahogy azt korábban megszokhattuk. Ám tudomásul kell venni: az élők az elsők – hangsúlyozta Holecz Zoltán, aki arra is kitért, hogy a gyászolók az utóbbi időben egyre türelmetlenebbek és idegesebbek – érthetően – a járvány és következményei miatt. Ez tovább nehezíti a kegyeleti munkával foglalkozók amúgy sem egyszerű helyzetét.

Megugrottak a temetés költségei

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a koporsós temetések átlagára június és július között 284 ezerről 289 ezer forint fölé emelkedett. A hamvasztásos temetés szintén drágult, az 203 ezerről 209 ezer forintra növekedett. Ha az éves adatokat vizsgáljuk, akkor még inkább észrevehető a változás, mert míg a koporsós temetésért tavaly az év közepén átlagosan 266 ezret, addig az urnát választóknak 188 ezer forintot kellett fizetniük.

A pásztói Tóth Andrásné néhány hónapja temette el az egyik közeli hozzátartozóját. Elmondta: a vállalkozónak 310 ezer, az egyháznak 40 ezer forintot fizettek, pedig a sírhelyet már korábban megvásárolták az egész család részére, éppen úgy, mint a síremléket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában