Nógrád Megyei Nemzetiségi Fesztivál

2021.08.01. 20:15

Zenével és tánccal éltették a hazai szlovákság néphagyományait Nógrád megyében

Jubilált a hétvégén a hazai szlovákság: 55. alkalommal rendezték meg a Nógrád Megyei Nemzetiségi Fesztivált és ezzel párhuzamosan a hazai szlovákság 25. országos folklórfesztiválját.

Munkatársainktól

Fotó: Hegedus Mark

Július 30-án, pénteken este már 17. alkalommal hangzott el a – rendezvényen sokat vállalt – salgótarjáni Tücsök Zenekar tolmácsolásában a megyeszékhely központjában a magyarországi szlovákok Uram áldd meg ezt a földet és minden nemzetét kezdetű himnusza, amely kifejező, szép szövegével és kellemes dallamával mindig megadja az alaphangulatát a Tarjáni Folk és Szlovák Napnak.

A Fő téri szabadtéri színpadon fellépőket, illetve az ezúttal a színházi lelátón helyet foglaló érdeklődőket a Salgótarjáni Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, dr. Egyed Ferdinánd, a rendezvény szervezője köszöntötte.

A megnyitón dr. Dániel Zoltán, a város alpolgármestere hangsúlyozta a hagyományok erőforrás jellegét, a folklórnak a nemzeti örökségben játszott szerepét. Idézte Csoóri Sándor költő egy gondolatát, amely szerint azok a népek, amelyek vállalják saját, eredeti kultúrájukat, semmivel sincsenek távolabb Európától, az egyetemes értékek világától, mint amelyek nem. A testvértelepülési kapcsolatok is éppen a határtérségben a legintenzívebbek.

A Száll az ének szlovákul és magyarul című műsorfolyamot a mihálygergei cimbalomegyüttes – Szőke Sándor kisnánai népművész közreműködésével – nyitotta meg, amely különböző karakterű blokkokat mutatott be. Fokozta a jó hangulatot a Pest megyei Acsáról érkezett Csibaj Banda, illetve a szlovákiai Klenóc zenekara. A programra a koronát a salgótarjáni székhelyű Nógrád Táncegyüttes Ez oszt igen című produkciója tette fel, amely látványos, színvonalas összeállítást adott a Kárpát-medence magyar folklórjából.

Bánkon vasárnap délután a Magyarországi Szlovákok Szövetsége és a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat már 55. alkalommal rendezte meg a Nógrád Megyei Nemzetiségi Fesztivált, megtartották a hazai szlovákok 25. országos folklórfesztiválját is.

Bánkon, a festői vízi színpadon folytatódott vasárnap este a magyarországi szlovákság nagy seregszemléje
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– Az eseménysor a hagyományok átadását, az identitástudat erősítését, a szlovák nemzetiségi kultúra és a szlovák nemzetiségi lét ápolását szolgálja – mondta portálunknak Egyedné Baránek Ruzsenka, a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke.

Bánkon a gazdag műsorfolyam Felcsendülő dalunk visszhangozza falunk címmel kezdődött, számos település – Nógrádból Bánk, Salgótarján, Vanyarc – folklórcsapatai közreműködésével. A Vendégek jöttek Zemplénből című blokkban a szlovákiai Varannó Vranovcan nevű folklóregyüttes lépett fel.

A rendezvény a hagyomány éltetését, a szlovák identitás őrzését is szolgálja
Fotó: L. B. / NMH

Szlovák gasztronómiai specialitásokkal is ismerkedhettek az érdeklődők, és láthatták a Mi ezek vagyunk című fotókiállítást is. A fesztivált a bánki községi és a szlovák nemzetiségi önkormányzat, valamint a Nógrádi-Hevesi Szlovákok Egyesülete szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában