Biztonság

2021.08.10. 06:50

Vitás balesetekben is nagy segítség lehet az autós fedélzeti kamera

Az autóba telepíthető fedélzeti kamera sok esetben tisztázhatja a vitás helyzeteket. A felvételekkel a rendőrség és a biztosítótársaságok is tudják ellenőrizni, mi is történt valójában egy balesetben. A nógrádi szakemberek kifejezetten ajánlják a sofőröknek az eszköz használatát a gépjárművekben.

Cserhalmi Adél

Egy esetleges balesetnél akár rögtön tisztázni lehet, hogy ki volt a hibás Illusztráció: H. M.

Fotó: Hegedűs Márk

Bíró Ádám, az egyik salgótarjáni számítástechnikai bolt alkalmazottja elmondta: célszerűnek tartja a fedélzeti kamera telepítését az autóba.

– Hasznos lehet az eszköz megléte, mert egy esetleges balesetnél akár rögtön tisztázni lehet, ki volt a hibás. A készülékek folyamatosan rögzítenek, valamint különböző tartozékokkal is ki lehet azokat egészíteni. Utóbbiak segítségével a parkolókban történő rongálásokat is vissza tudjuk nézni, sőt akár a vétkes autó rendszáma is meglehet – közölte Bíró Ádám.

Hozzátette: a cégek is használják az eszközt, mivel azok navigációval is fel vannak szerelve, így nyomon követhetik a járműveiket.

Galbács Péter, egy másik számítógépes szakember elmondta: a közelmúltban szerelt be fedélzeti kamerát egy ügyfél autójába, amelyet a tulajdonosa okostelefonról vezérelhet, vagy az otthoni számítógépről is vissza tudja pörgetni az eseményeket.

Egy esetleges balesetnél akár rögtön tisztázni lehet, hogy ki volt a hibás
Illusztráció: H. M.

Galbács Péter szerint nem drágák ezek az eszközök, még a memóriakártyával együtt sem.

Az informatikus kiemelte: ha fedélzeti kamerával közlekedünk az úton, úgy a vitás ügyeket is azonnal rendezni lehet, így a rendőrök látják, hogy mi történt.

– Ezek a készülékek már egyszerűen kezelhetők. Memóriakártyától függően, lehet olyat is vásárolni, ami 24 órában rögzít, majd a régebbi felvételeket törli, de kaphatók mozgásérzékelővel ellátottak is – tájékoztatott Galbács Péter.

Hazánkban engedélyezett a fedélzeti kamera, de csak saját használatra, vagy vitás ügyek rendezésére. Európa több országában is használható, ha különböző kritériumoknak megfelel. Németországban korlátozás nélkül rögzíthet az eszköz, viszont a felvételt közzétenni a rendszámok és arcok kitakarásával lehet. Franciaországban személyes célra engedik, de bizonyítékként csak akkor jó, ha átadják a rendőrségnek.

Görögországban is lehet felvételeket készíteni, de nyilvánosságra hozni vagy biztosítási célra felhasználni tilos. Ausztriában még akkor is büntetnek érte a rendőrök, ha a fedélzeti kamera kikapcsolt állapotban van. Oroszországban nem szabályozzák a használatát a gépjárművekben, ott szinte elengedhetetlen kellék a járművekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában