nemzetközi hírnév

2021.08.05. 16:45

Spanyolországig jutott a kisbárkányi virágszőnyegek híre

Több mint húszéves hagyománnyal bír már a településen a virágszőnyeg-készítés. A falubeliek rendszerint az úrnapi körmenet előtt díszítik szirmokból alkotott mintákkal az aszfaltot, azonban idén egy, a Szent Jakab-év alkalmából életre hívott nemzetközi kezdeményezéshez is csatlakoztak.

Veres Edina

A jelenlévők csak néhány órán át gyönyörködhetnek az egyedülálló színpompás alkotásokban

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Az első virágszőnyeget az ezredforduló után készítették a helyiek. A faluban a kezdeményezést Bozó Béláné ötlete alapján valósították meg. A hetvenöt éves kisbárkányi születésű lakos hallott egyszer a csömöri úrnapi körmenet útvonalát díszítő sziromlepelről.

– Úgy gondoltam, hogy miért is ne próbálnánk valami hasonlót létrehozni a községünkben. Természetesen eleinte elég kezdetleges alkotások születtek, ezért elkezdtünk információt gyűjteni – például az interneten – ezzel kapcsolatban. Évről évre egyre rutinosabbakká váltunk, illetve a módszereink is folyamatosan fejlődtek. Az idő előrehaladtával például azt is kitapasztaltuk, hogy ha fagyasztott virágokat teszünk a frissek alá, akkor az aszfaltot színesítő képeinket nem fújja el olyan könnyen a szél – mondta Bozó Béláné.

A jelenlévők csak néhány órán át gyönyörködhetnek az egyedülálló színpompás alkotásokban
Fotó: L. B. / NMH

Hozzátette: mivel egybefüggő sziromkép elkészítéséhez nem tudnának elegendő alapanyagot gyűjteni a településükön és annak környékén, így négy különálló szőnyeget szoktak készíteni. Ezek közül rendszerint a templom előtti alkotás a legnagyobb és a legdíszesebb.

A falubeliek arra is odafigyelnek, hogy a szirmokból minden évben más és más motívumot formázzanak meg. Rendszerint az egyházi évhez kapcsolódó ünnepeket szimbolizáló elemeket használnak fel, így idén egyebek mellett az Eucharisztikus Kongresszus jelképét is megörökítették. Ugyanakkor a jelenlévők csak néhány órán keresztül gyönyörködhetnek az egyedülálló színpompás alkotásokban, hiszen a szirmok gyorsan elvesztik színüket és kiszáradnak.

A kisbárkányi virágszőnyegek híre egészen Spanyolországig eljutott, ahonnan különleges felkérés érkezett a faluba még tavaly év végén.

A virágszőnyeg elkészítése rengeteg időt vesz igénybe
Fotó: L. B. / NMH

Trenka Veronika, a település önkormányzatának közművelődési asszisztense kifejtette: örömmel csatlakoztak a Szent Jakab-év alkalmából életre hívott eseményhez, hiszen még sosem vettek részt ilyen nemzetközi kezdeményezésben.

– Ez alkalommal eltértünk a megszokott módszerektől, például egy több mint két méter széles és ugyanilyen hosszú kinyomtatott ábrát használtunk alapul az aszfaltra felvitt krétarajz helyett. A világ minden pontján ugyanazt az ábrát kellett megalkotni, lehetőleg egy időben. A mintasornak része volt például az El Caminónak is nevezett zarándokút egyik jelképe, a fésűkagyló is. Az elkészült szőnyegek csupán két motívumban különböztek egymástól, hiszen fel kellett tüntetni rajtuk a település nevét, illetve azt, hogy milyen távolságra fekszik Santiago de Compostelától. Ebben a spanyol városban található a Szent Jakab-katedrális is. A mi alkotásunk esetében például Kisbárkány alatt az állt, hogy kétezer-kilencszázötvenöt kilométer – fejtette ki Trenka Veronika, aki arra is kitért, hogy a virágszőnyeg elkészítése rengeteg időt vesz igénybe, így minden segítségre szükség van a sziromművek elkészítésénél.

 

Szorgos kezekből a július végi délutánon sem volt hiány, az alkotási folyamatból minden korosztály kivette a részét. Míg a fiatalok a növényekről – például az ecetfa virágáról – fejtették a szirmokat, addig az idősebbek a minták körvonalait adó sötét bogyós gyümölcsöket helyezték a papírra, majd az alakzatokat a színes sziromlevelekkel töltötték ki.

A közművelődési asszisztens azt is elárulta, hogy a spanyol szervezők egy virtuális térképen jelölték meg azokat a városokat és községeket, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez, és ez alapján Kisbárkány volt az egyetlen hazai résztvevő.

Virágokkal ékesített lombsátrak előtt halad el a körmenet

A kisbárkányi úrnapi körmenetnek négy megállója van, amelyek közül háromnál boltíves sátorszerű – a helyiek által csak guibának nevezett – építményt készítettek a falubeliek néhány évvel ezelőtt. Ezeket a futólonc nevű növénnyel futtatták körbe, amely ágai és levelei közé a körmenet előtt virágszálakat tűznek díszítésül, illetve az ágsátrakba gyertyákat és szentképeket helyeznek. Trenka Veronika kifejtette, hogy a Szűz Máriát ábrázoló alkotást mindig hófehér virágokkal veszik körbe, míg a többi kép sátrának ékesítéséhez az egyéb színű szirmok is megfelelnek. A virágszőnyegeket a három lombsátras megálló, illetve a templom bejárata előtt készítik el. A körmenet során e pontokhoz viszik el az Oltáriszentséget, majd imát mondanak az egybegyűltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában