humanitárius segítség

2021.08.31. 18:57

Nógrádba is kerülhetnek kimenekített afgán családok

18-22 afgán család, többségben gyermekek kerülhetnek a Balassagyarmati Közösségi Szállásra. Minderről Csach Gábor, a város polgármestere számolt be kedden a közösségi oldalán.

Nool

Kabul, 2021. augusztus 24. Az amerikai központi parancsnokság által közreadott képen afgánok beszállnak egy C-17 Globemaster III amerikai katonai teherszállító repülõgépbe a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülõtéren 2021. augusztus 23-án. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötõn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttmûködõ afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét. MTI/EPA/Amerikai központi parancsnokság/Samuel Ruiz

Forrás: MTI / EPA / Amerikai központi parancsnokság

Fotó: Samuel Ruiz

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyarország a NATO afganisztáni feladatvállalása okán a szövetségi haderők kivonulása keretében SÁMÁN fedőnéven kimenekítési akciót hajtott végre, melynek keretében augusztus 17-25 között a különböző nemzetekhez kötődő szövetségi katonákon és munkatársakon túl, a magyar kontingenssel együttműködő 57 afgán családot és velük tartózkodó 180 kiskorú gyermeket is evakuált.

– Az evakuált afgán állampolgárok jelenleg járványügyi karanténban vannak, ennek lejártával a Belügyminisztérium döntése értelmében kötelező tartózkodási helyül a családok számára alkalmas Vámosszabadi Befogadó állomásra illetve szükség szerint a Balassagyarmati Közösségi Szállásra kerülnek elhelyezésre. Minden esetben egészséges polgárok érkeznek, garantáltan koronavírus és egyéb fertőzésveszélytől mentesen – tájékoztatott közösségi oldalán Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere.

Hozzátette: amennyiben erről döntés születik, a kimenekítettek érkezése Balassagyarmatra legkorábban szeptember 3-10 között várható, létszámuk a kapacitás szerint 18-22 családot jelenthet, de döntő többségben gyermekek tartózkodnak majd a szállón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában