oktatás

2021.08.06. 12:41

„Munkára csak munkával lehet nevelni” – vallja a szécsényi tanár

Sótér Vilmos évtizedeken át tagja volt a szécsényi mezőgazdasági szakközépiskola tantestületének. Tanított, igazgatóhelyettesi munkakörben dolgozott, s hozzá tartozott az iskola 88 hektáros területe és a tangazdaság munkaszervezése, ahol a diákok gyakorlati munkát végeztek. Azt vallja, munkára csak munkával lehet nevelni, a szakmai ismereteket a gyakorlatban lehet elsajátítani.

Sz. F.

Nyugállományba vonulása után, 2020 szeptemberében részmunkaidőbe visszahívták az iskolába. Feladata a tangazdasági munkák koordinálása, amelyben kollégájának, Király Tibor igazgatóhelyettesnek nyújt segítséget. Az állattartó telepen 20 húshasznú szarvasmarha, 100 juh és azok szaporulata ad feladatokat. Az állatok takarmányozását a szántóföldjükről biztosítják.

 

– Elégedett vagyok a lucerna és a fűszéna minőségével és mennyiségével is, amit még májusban és júniusban takarítottunk be. Közben a kalászosok aratásán is túl vagyunk már.

Annak mennyisége és minősége szintén elfogadható, annak ellenére, hogy az esőzések miatt csak novemberben és december elején tudtuk elvetni a magot – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a növényvédelmet is idejében elvégezték.

A termést, amelynek átlaga hektáronként 5,7 tonna, már értékesítették. A zab a magtárba került, az állatok takarmányozására fordítják. A szalmát bálázzák, a zabszalmát az állatok etetésére, a búzát az állatok almozására hasznosítják, a fölösleget értékesítik.

Sótér Vilmos elmondta, hogy a munkafázisokba a diákok is bekapcsolódtak, így megfelelő gyakorlati ismeretekre tehettek szert. A hathetes szárazság erősen érintette a kukorica- és a napraforgótáblánkat, annak ellenére, hogy mély fekvésű területen helyezkednek el. Az esőzés hiánya egész biztos, hogy a termés mennyiségén is mutatkozni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában