tanulás

2021.08.25. 13:50

Felnőtt fejjel is iskolapadba ülhetnek a Nógrád megyeiek

Nem csak a fiatalokat érinti az érettségi, mivel sok felnőtt is tanulásra adja a fejét. Vannak, akik emelt szinten szeretnének teljesíteni egy-egy tantárgyat, mert sok helyen ez már feltétel a felsőfokú tanulmányok elkezdéséhez. A nógrádi tanárok tapasztalatai szerint sokszor szorgalmasabban tanulnak az idősebbek munka és család mellett, mint a tizenévesek.

Fodor Orsolya

20210703 Győr Átalakult a felnőttképzés. Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

– A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) tagintézményei közül az elmúlt években a bátonyterenyei Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Technikum, Szakképző Iskola végezte a felnőttek érettségire való felkészítését – mondta Pribisán Gábor, az NMSzC szakmai főigazgató-helyettese­.

Az elmúlt három tanévben a Fáyban 22, illetve 21-21 tanulni vágyó iratkozott be erre a képzési formára, míg a Mikszáthban 52, 33, illetve 25. Ezelőtt a nyugat-nógrádi intézmény kihelyezett oktatást végzett esti képzésben Rétságon és Nógrádsápon is, többen itt készültek fel az érettségi vizsgájukra. Az iskolák a bejárók autóbusz-menetrendjétől kezdve sok mindenhez igazíthatják az oktatás rendjét.

Jellemzően délután kezdenek, s heti két-három foglalkozást tartanak, a felkészítés ideje két év. Ami a vizsgákat illeti: lehetséges csak egy tárgyból is emelt szintű vizsgát tenni, ami azért is fontos, mert a felsőoktatási intézményben ez lehet akár a jelentkezés feltétele is.

Pribisán Gábor elmondta, akár úgy is lehet vizsgázni – emelt szinten is –, hogy a felkészítést valaki nem veszi igénybe, csakhogy erre megfelelő szakmai segítség nélkül kevesen vállalkoznak.

Az NMSzC főigazgató-helyettese mindenkit biztat a továbbtanulásra, technikumaik színes oktatási palettát állítottak össze, nappali képzés keretében a most érettségizetteknek, továbbtanulni nem szándékozóknak. A felvételt nem nyerteknek is kínálnak technikumi szakmaszerzési lehetőséget. A jelentkezéseket erre augusztus 31-ig fogadják el az iskolák. Az érettségikre jelentkezés a vizsgákhoz kötődik, a legközelebbi dátum szeptember 5-e.

– Tapasztalataink szerint a felnőttek többnyire szorgalmasabbak a nappali tagozatos diákjainknál, céltudatosak, ám a kezdeti szakaszban sokkal több erőfeszítést igényel tőlük az órai ismeretek elsajátítása – fogalmazott Zérczi Miklós, az NMSzC Mikszáth Kálmán Technikum, Szakképző Iskola igazgatója.

A balassagyarmati technikumban arra is akad példa, hogy emelt szintű érettségire is jelentkeznek olyan érettségizettek, akik felnőttként adják fejüket a tanulásra, ám nem ez a jellemző. A felnőttek körében egyébként az a tapasztalat, hogy sok esetben nem egyenes út vezet az érettségiig. Esetükben nagyobb a lemorzsolódás, mint a nappali tagozatos oktatásban részt vevőknél, hiszen a szorgalom és a lelkesedés mellett egyéb tényezők is befolyásolják, mennyit tudnak tanulni. Ilyen egy új munkahely, műszakváltozás vagy a családi helyzet megváltozása.

Egyre többen tesznek már emelt szinten is érettségi vizsgát

Fehér Annamária, a Pannon Gimnázium és Általános Iskola intézményvezetője elmondta, hogy az utóbbi években egyre többen szeretnének leérettségizni, és nőtt a húszéves kor alatti jelentkezők száma a balassagyarmati tagintézményükben. – Büszkék vagyunk arra, hogy évről évre egyre több diákunk dönt a továbbtanulás mellett, és néhány év múlva diplomás emberként folytatják tovább az életüket – tette hozzá az intézményvezető. Kiemelte: általában csak azokból a tárgyakból tesznek emelt szintű vizsgát, amelyet az adott felsőoktatási intézmény meghatároz, kivétel az idegen nyelv, ami államilag elismert nyelvvizsgának minősülhet az elért eredménytől függően. Fehér Annamária kimondottan fontosnak tartja, hogy a diákok személyesen is részt vegyenek az órákon, mert így mire eljutnak az érettségiig, addig megszokják a vizsgahelyzeteket és készség szinten tudják majd használni a tudásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában