eljárás

2021.08.02. 12:52

Felfüggesztették a tarjáni kórházban is dolgozó vírusszkeptikus orvost

Fél évig felfüggesztették kamarai tagságát, így nem végezhet orvosi tevékenységet Dr. Pócs Alfréd, aki részmunkaidőben a Szent Lázár Megyei Kórház traumatológiai és ortopédiai osztályán is dolgozik, neve jelenleg is megtalálható az intézmény weboldalán.

Nool

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Mint arról korábban portálunkon is beszámoltunk, októberben szerződést bontott vírusszkeptikus orvosával a gyöngyösi kórház, mert rendelése alatt nem volt hajlandó maszkot viselni. A Heves megyei orvos részmunkaidőben Salgótarjánban, a Szent Lázár Megyei Kórházban is dolgozik, az intézmény weboldala szerint még most, augusztusban is.

Sem ortopédiai, sem traumatológiai területen nem végezhet orvosi munkát, a Salgótarjánban is dolgozó dr. Pócs Alfréd, aki ellen tavaly a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége kezdeményezett etikai vizsgálatot – írja a medicalonline.hu nyomán a Heol.hu. Hozzáteszik, hogy ezzel egyidejűleg a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Heves megyei területi szervezetének elnöki tisztségéből is eltávolították, amelyet 2010 óta töltött be.

A vírusszkeptikus orvos ellen a MOK elnöksége kezdeményezett etikai vizsgálatot, mert a köztestület hitelét aláásta. Mint azt tavalyi közleményükben írták: „az orvosi hivatással, az emberi élet védelmével ellentétes minden olyan törekvés és megnyilatkozás, amely az egyéni védekezés feleslegességét, haszonnélküliségét hangsúlyozza, és ezzel esélyt ad annak, hogy a második hullám nagyságrenddel több honfitársunk életét követelje” – olvasható a Heol.hu cikkében.

Az orvos kamarai tagságát azért függesztették fel fél évre, mivel a fenti tanokat annak ellenére is a kamara Heves megyei tisztségviselőjeként és nem magánemberként hirdette, hogy erre felszólították, a MOK elnöksége pedig etikai bejelentést tett ellene. Egyébként az etikai vétség miatt elmarasztalt orvos büntetése – a MOK Etikai Kódexe szerint – lehet figyelmeztetés vagy megrovás, de kiszabható rá a mindenkori legkisebb kötelező munkabér havi összegének tízszereséig terjedő pénzbírság is. A kamarai tagsági viszony 1-6 hónapra függeszthető fel, kirívóan súlyos etikai vétség esetén az érintettet ki is zárhatják a hivatásrend soraiból.

A Heves megyei hírportál arról is ír, hogy a felfüggesztésről Pócs Alfréd maga is beszámolt, saját Facebook-oldalára nyilvánosan feltöltött videójában. Mint a pénteken közzétett posztban fogalmazott: „kettő napja már nem dolgozom”. Elmondta azt is, hogy az etikai eljárás első fokon lezajlott, amit megfellebbezett, a fél évre szóló felfüggesztésről az OKFŐ levelét két nappal korábban vette kézhez. Arról, hogy a kamara Heves megyei elnöki tisztségéből is leváltották, egy másik, a YouTube-on elérhető videóban beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában