hőseink

2021.08.15. 16:37

Emlékművet avattak II. Rákóczi Ferenc fejedelem tiszteletére Csécsén

Szombaton felavatták a II. Rákóczi Ferenc tiszteletére állított emlékművet a település központjában.

F. O.

Forrás: NMH

Fotó: F. O.

Barna István, a község polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy mennyire meghatott, mert ugyan ott állhat, ahol 1705. augusztus 18-án Darvas János csécsei földbirtokos, amikor fogadta a szécsényi országgyűlésre tartó fejedelmet és népes kíséretét.

Fotó: F. O. / NMH

– A magyar országgyűlés erdélyi fejedelemmé választásának háromszáz tizenötödik évfordulójának alkalmából 2019-et II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította. Lehetőségünk nyílt arra, hogy pályázzunk egy emlékmű állításra. A kérelmünket pozitívan bírálták el, 600 ezer forint támogatást kaptunk, de a világjárvány miatt csak most nyílt lehetőség az emlékmű felavatására – mondta Barna István.

Fotó: F. O. / NMH

Az ünnepélyes keretek között megtartott rendezvényen Gergely István, a község történetének kutatója és írója felidézte, hogyan szerzett tudomást a fejedelmi látogatásról, de részletesen beszélt a jelenlévőknek arról is, miért Csécsére tért be a magyar történelem nagy alakja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában