megemlékezés

2021.08.02. 14:33

Emlékkövet szenteltek fel Bobál Gyula tiszteletére Piliny közelében

Emlékkövet szenteltek szombaton Bobál Gyula, az életének 102. évében elhunyt vadászember, író és újságíró legkedvesebb helyén, a Litke, Nógrádszakál és Szécsényfelfalu hármas határát jelölő óriás tölgyfánál.

F. Z.

A résztvevők az emlékkőnél. Az öreg tölgy kidőlt a közelben, de a helyén marad

Forrás: NMH

Fotó: F. Z.

A legkönnyebben Pilinyből megközelíthető Vajas-tetőn épp Bobál Gyula halálának első évfordulóján, vadászkürt hangjai mellett emlékeztek meg a családtagok, a barátok, a tisztelők, a volt kollégák jelenlétében.

Bobál Pál, a vadász-újságíró fia köszöntötte a vendégeket, majd Holecz Bertalan, Bobál Gyula közeli barátja és hagyatékának gondozója, A szarvasok az égbe mennek című, vadászélményeket megörökítő novellaciklusából olvasott fel részletet. Ezután Kulcsár József fotóriporter, a Nógrád Megyei Hírlap volt kiadóigazgatója idézte fel a néhai kolléga emlékét. Kiemelte, hogy jóval túl a hetvenen még megtanulta a számítógép használatát is.

A résztvevők az emlékkőnél. Az öreg tölgy kidőlt a közelben, de a helyén marad
Fotó: F. Z. / NMH

Az emlékkövet a teremtett világ szépségére és a csendes szemlélődés lélekemelő pillanataira a mátraverebély-szentkúti ferences rendházból érkezett páter Fejes Antal szentelte fel.

A hármas határt jelölő óriás hagyásfa, ami akár kétszer annyi idős is lehetett, mint Bobál Gyula, idén februárban kidőlt. Ennek semmi jele nem volt korábban, a tölgy egészségesnek tűnt, de a farontó gombák már annyira kikezdték a tövénél, hogy az évgyűrűit meg sem lehet számolni. A helyszínen az emlékkő mellett kopjafa állítását is tervezik.

Bobál Gyula Arany- és Vastoll díjas újságíró a Losonc melletti Gácson született 1919. május 26-án. A család a trianoni békediktátum után települt át Salgótarjánba. Itt lett 1934-ben nyomdásztanonc, majd a városi hetilap újságíró-gyakornoka, majd a Nógrád Megyei Hírlap 1947-ben alapított jogelődjének munkatársa, ahol a szamárlétrát végigjárva a főszerkesztőségig jutott.

Bobál Gyula 1949-ben lett az államosított litkei Coburg-uradalom és kisbirtokosok területén alapított endrefalvi vadásztársaság tagja; az is maradt az 1997-es megszűnésig. Vadászjegyet utoljára a 2006–2007-es idényre váltott, 2020 július 31-én hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában