égbolt

2021.08.08. 19:50

Érdemes lesz az eget figyelni, hamarosan csillagzápor színezi meg a nógrádi éjszakákat is

Érdemes lesz jövő héten az égboltra szegezni a tekintetet az éjszakai órákban, ugyanis elkezdenek záporozni a csillagok. Több nógrádi településen is programokkal készülnek az alkalomra.

Nagy Orsolya

2020.07.17. Nagykanizsa Gazdag Attila amatőr csillagász felvételén a C/2020 F3 Neowise üstökös. Fotó Gazdag Attila GA Zalai Hírlap

Fotó: Gazdag Attila

Nem hiába nevezik az augusztust a hullócsillagok havának, hiszen a jövő hét közepén érkezik a Perseidák meteorraj, amely felemelő látványt nyújt. Idén megyeszerte programokkal vár­ják a csillagászat szerelmeseit.

Könnyű József, a salgótarjáni csillagvizsgáló igazgatója elmondta: Gedőcz-tetőn különféle előadásokkal és tárlattal várják majd az érdeklődőket, bejelentkezéses alapon. Hozzátette: a legnagyobb aktivitás augusztus 12-én, csütörtökön várható, de az azt követő napokban is gyönyörű csillaghullásban lehet részük a szerencsés kémlelőknek.

– Vasárnap lesz újhold, így az égbolt is sötétebb lesz. Amennyiben az időjárás kedvező aznap, úgy érdemes lesz kimenni egy parkba, vagy egy kirándulóhelyre messze a települések fényétől. Akár egy egyszerű turistatávcsővel is káprázatos dolgokat tekinthetünk meg, hiszen nemcsak a meteorrajt, de a tejutat és az üstököst is meg lehet pillantani – közölte Könnyű József.

Hozzátette: a Perseidák egykor a Föld közelében járt üstökös maradványaiból jöttek létre. A Földünk időnként keresztezi ennek az üstökösnek az útvonalát, maradványai bekerülve a légkörünkbe elizzanak, és ezt lehet látni. A jelenség alkotóelemeit egyébként Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik.

Gedőcz-tetőn különféle előadásokkal és tárlattal várják majd az érdeklődőket, bejelentkezéses alapon
Fotó: L.B. / NMH

A meteorrajhoz kapcsolódóan született egy országos kezdeményezés Egy hét a csillagok alatt elnevezéssel, amelyhez Salgótarján is csatlakozott. A csillagvizsgáló igazgatója elmondta: így még több embernek meg tudják mutatni az égboltot.

Balassagyarmaton minden évben dr. Ádám György amatőr csillagász tart távcsöves bemutatót, nagy érdeklődés mellett.

Érdeklődésünkre elmondta: a tervek szerint augusztus 10-én, kedden, 21 órakor kezdődik a rendezvény a határátkelő melletti kamionparkolóban, de ez időjárástól függően módosulhat.

– A csillaghullás napjaiban három vagy négy bolygót is láthatunk. A Vénuszt kissé nehezebb lesz elkapni, de remélhetőleg jól kivehető majd a Mars, a Szaturnusz és a Jupiter is, főleg 23 óra tájban – hangsúlyozta Ádám György. Hozzátette: óránként 60-70 meteorraj várható, de előfordulhat, hogy egy órában csak néhányat lehet látni. Balassagyarmat környékén több olyan hely is van, ahonnan jól láthatók a hullócsillagok.

Az amatőr csillagász tájékoztatott: az évben más időpontokban is van csillaghullás, de például az őszi és téli időszakban kedvezőtlenek az égbolti viszonyok ahhoz, hogy ezeket megcsodálhassuk.

Érdemes lesz feltekinteni az égre
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában