2021.08.26. 06:58
Csak a fantázia szabhat határt a salgótarjáni virágkötő alkotásainak
Korábban országszerte számos kiállításon mutatták be a salgótarjáni Hidvégi Judit virágkötő alkotásait. Olyan neves művészekkel is együtt szerepelt a tárlatokon, mint például Macskássy Izolda Pro Urbe-díjas festő- és grafikusművész. A virágok és a belőlük készült díszek mindig változnak. Manapság a természetközeli dizájnt keresik az emberek és egyre népszerűbb az ételek ehető szirmokkal való díszítése.
Képeit számos kiállításon megcsodálhatták az érdeklődők
Forrás: NMH
Fotó: F. O.
Hidvégi Judit több évtizede foglalkozik virágokkal és évekig oktatta a virágkötészetet a szécsényi mezőgazdasági szakközépiskolában.
– A virágok iránti szerelmem közel három évtizeddel ezelőtt kezdődött. Eleinte festettem és rajzoltam, de hamar áttértem a száraz virágokból álló művekre. Számos kiállításon szerepeltem korábban az országban, szállodákban és művelődési házakban mutatták be az alkotásaimat – mesélte Hidvégi Judit.
Hozzátette: nagy megtiszteltetés volt számára, hogy többek között Macskássy Izolda erdélyi művésszel is lehetett közös tárlata. Akkoriban verseket is írt a száraz virágokból készült alkotásaihoz, így mesélte el művei keletkezésének a történetét.
– Volt olyan rendezvény, ahol a kiállított darabok alá elhelyeztünk egy írólapot, amelyre a látogatók leírhatták a véleményüket a virágokról. Érdekes tapasztalatok gyűltek össze és rengeteg pozitív visszajelzést kaptam – mondta.
Hidvégi Judit úgy véli, hogy az embereket érdekli a virágkötészet és a különböző díszek készítése is. Meglepő, de nemcsak a nők, sok férfi is örömét leli ebben a foglalatosságban. Mindig az alkotó fantáziájára van bízva, hogy mi készül az adott növényből. Van, amikor csak munka közben dől el a végleges elképzelés, hogy mit is fejezzenek ki a virágok, de az is előfordul, hogy gondolati szinten már előre megszületik a terv, s a végeredmény is nagyon hasonló.
– Lényeg, hogy mindig meg kell újulni ebben a szakmában is, éppúgy, mint számos más területen. Figyelni kell az adott trendeket. Most például a vintage, vagyis a régies jellegű csokor a divatos. Ez egyfajta romantikusabb stílust képvisel – fogalmazott Hidvégi Judit, hozzátéve: – Ezek a virágok igazából lazán vannak összekötve, ami természetközelibb megjelenést kölcsönöz a csokornak. Manapság egyre fontosabb a természetesség. A fűdíszítések is elterjedtek – például a pampafű –, illetve azok a növények, amiket akár a kertünkben is le tudunk szedni.
Mint mondta, régebben népszerűnek számított a zuhatag és a csepp alakú csokor, de mostanság jobbára a gömbformát szeretik a vásárlók. Azt is inkább lazán kötve, hogy ne legyen annyira tökéletes a megjelenése, s mindenki úgy érezhesse, hogy ezt akár ő is összeállíthatta volna.
Tányéron is megjelennek a szirmok
Hidvégi Judit úgy tapasztalja, hogy egyre divatosabbak az ehető virágok. Nagyon sok növényt el lehet fogyasztani és ezzel jó pár vásárló is tisztában van.
– Az ehető virágokat felhasználják például a jégkockában, ami nagyon mutatós egy összejövetelen, és miután elolvad, el is lehet fogyasztani a szirmokat – mondta. Kiemelte: a süteményeket is gyakran díszítik napjainkban színes szirmokkal, például búzavirággal. Ez az esküvőkön is népszerű, mert a hagyományok szerint ott kell lenni valami kék színnek. Azonban nem mindegyik virág jó ízű, annak ellenére, hogy ehető, viszont a díszítéshez még kiváló lehet. Leggyakrabban az árvácskát használják erre a célra, de a levendula is évek óta népszerű.