segítség

2021.08.19. 15:01

Az édesanyák és gyermekeik mindennapjait is segítik Dorogházán

Országos programhoz kapcsolódva, több mint tíz éve várja a helyi és környező településeken élő gyermekeket és édesanyjukat a dorogházai Picurka Gyerekház. Szakemberek, készségfejlesztő eszközök és tartalmas programok járulnak hozzá az apróságok fejlődéséhez.

Gulyás Edina

Nem csak a községből, a környező településekről, Mátramindszentről, Nemtiből és Szuháról is várják az érdeklődőket

Forrás: Beküldött fotó

A Biztos Kezdet program keretében országszerte gyerekházak jöttek létre, azzal a céllal, hogy születésüktől hároméves korukig kísérjék figyelemmel és támogassák a gyerekek egészséges fejlődését. Elsősorban a hátrányos helyzetben lévő családoknak igyekeznek segédkezet nyújtani. Szűkebb hazánkban három településen működik gyerekház, Dorogházán immár tizenkét éve üzemelteti azt állami támogatásból az önkormányzat. A Picurka Gyerekház az újtelepi falurész központjában minden hétköznap reggel 8 és délután 14 óra között várja a kisgyermekes anyukákat.

– Tizennégy családdal vagyunk kapcsolatban, azonban nemcsak a községből, hanem a környező településekről, Mátramindszentről, Nemtiből és Szuháról is várjuk az érdeklődőket – fejtette ki Susán Ildikó, a gyerekház vezetője. – Szerencsés helyzetben vagyunk, mert esetünkben csupán három halmozottan hátrányos helyzetű gyermekről beszélhetünk, szemben más gyerekházakkal, ahol 80-90 százalékos az arányuk.

Nem csak a községből, a környező településekről, Mátramindszentről, Nemtiből és Szuháról is várják az érdeklődőket
Fotó: Beküldött fotó

Mint mondta, az elsődleges cél az, hogy az édesanyákat felkészítsék a gyereknevelésre, előadásokkal, tanácsokkal segítik őket, így könnyebben boldogulhatnak a mindennapokban. Kasza Gyuláné logopédus és Répásné Fodor Klementina helyi védőnő heti rendszerességgel látogat el az intézménybe. Igény esetén más szakemberek támogatását is igénybe vehetik az anyukák.

– A készségek fejlesztésén kívül rendkívül jó közösségformáló hatása van a gyerekháznak. A kicsik megismerik egymást, ami később, az óvodai beilleszkedésben nagy előnnyel jár – fogalmazott Kun Emese, az intézmény munkatársa, hozzátéve: – Az anyukáknak is jólesik itt kikapcsolódni, beszélgetni és megosztani egymással a felmerülő nehézségeiket és a mindennapi tapasztalataikat.

Mint mondta, a koronavírus miatt az utóbbi időben szinte semmilyen csoportos rendezvényt nem tudtak megtartani, azonban az elmúlt hónapokban sokat segítettek a helyieknek többek között az oltásra való regisztrációban, önéletrajz készítésében. Azok a diákok pedig, akiknek a technikai eszközök hiánya jelentett gondot a digitális oktatás során, itt erre is megoldást találtak.

– A pandémiát megelőzően egész évben változatos programokat szerveztünk. Rendkívül sikeres volt például a receptklub. Az óvodásokkal közösen májusfát állítottunk, de minden jeles ünnepet megtartottunk – közölte Susán Ildikó, aki arról is beszámolt: – A kö­zelmúltban az anyatejes világnapon gyűltünk össze, több mint ötvenen vettünk részt az eseményen, amelyen a helyi védőnő tartott előadást az anyatejes táplálás fontosságáról. A következő hetekben pedig kirándulást szervezünk.

A Picurka Gyerekházban különféle készségfejlesztő játékok, kirakók, építőkockák fejlesztik a kicsik mozgását, a diavetítő pedig régi idők moziját idézi. Az épület udvarán kültéri játékok és játszóvár biztosítja a kellemes időtöltést.

A kicsik utánozzák a nagyobbakat, ezáltal is fejlődnek
Fotó: L. B. / NMH

Kiegyenlítődnek a társadalmi különbségek az itt töltött órák alatt

Gagyi Anett 16 hónapos kisfiával jár a gyerekházba a szomszédos településről, Nemtiből. Mint mondta, hetente kétszer látogatnak ide, és az intézmény rendezvényein is rendszeres vendégek. – A kisfiam jól érzi itt magát, változatosak a mindennapjai és hasonló korúak közösségében van. Azzal, hogy a nagyobb gyerekeket utánozza, sokat fejlődik – mesélte az édesanya, aki arra is kitért, hogy számára is kikapcsolódás az itt töltött idő, örömmel beszélget más szülőkkel, akikkel megosztják a tapasztalataikat.

Téglás Zoltánné helyi lakosként szinte a kezdetektől részt vesz a gyerekház programjain. Négy gyermekével sokszor igénybe vették az intézmény szolgáltatásait. Az anyuka arról számolt be: az itt töltött órák alatt kiegyenlítődnek a társadalmi különbségek, a gyerekek és a szülők is közelebb kerülnek egymáshoz. – Sok segítséget igénybe lehet venni a Picurka Gyerekházban, egyebek mellett a mosásra is lehetőség van – hangsúlyozta a fiatal anyuka. – Ezáltal a fejlődésre, az előrelépésre ösztönzik a nehéz helyzetben élőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában