nyeregben

2021.08.08. 15:47

A világ legidősebb huszárjára emlékeztek a nógrádi túrán

A világ legidősebb katonájaként elhíresült Skultéty László tiszteletére nemzetközi lovastúrát szerveztek magyarok, szlovákok és csehek részvételével. A lovasok augusztus elsején indultak a szlovákiai Hegyesmajtényból, pénteken érkeztek meg Drégelypalánkra.

L. J.

lovas túra

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Csóka Tibor, a program főszervezője elmondta: korábban már több olyan lovastúrát is szerveztek, amelyek történelmi eseményekhez és személyekhez kötődnek.

– Idén Skultéty László halálának 190. évfordulójához kapcsoltuk a programot, így Hegyesmajténytól egészen Aradig, több mint hatszáz kilométer teszünk meg lóháton. Mindezzel az is a célunk, hogy erősítsük a nemzetek közti barátságot és kapcsolatokat – tette hozzá érdeklődésünkre.

Kovács Gábor lovas kifejtette, hogy Nógrád megyében a Drégelypalánk-Bánk-Keszeg útvonalat érintették hétvégén. Szűkebb hazánkból indultak Aszód, majd Lajosmizse felé. Útjuk során ellátogatnak a bugaci Kurultájra is, Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényére is. Ezt követően – Hódmezővásárhelyen és Ópusztaszeren is áthaladva – a tervek szerint augusztus 16-án, hétfőn megérkeznek a végállomásra, Aradra. A határnál román lovasok is csatlakoznak a csapathoz.

Skultéty László Hegyesmajtényban született 1738-ban. Édesapja hosszú éveken keresztül volt katona, így tizenöt évesen ő is beállt a hadseregbe és a Habsburg Birodalom huszonkét hadjáratában vett részt. Kilencvenhárom éves korában – bő nyolc évtized – szolgálat után szerelt le Aradon, ezzel pedig a világ legidősebb huszárjaként tartják számon. Aradon helyezték örök nyugalomra 1831-ben, majd 2013-ban újratemették a szülőfalujában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában