növények

2021.08.06. 13:45

A növények szeretete tartja össze a szécsényi kertbarátkör tagjait

Kertészkedj, művelődj, barátkozz! – vallják a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Kertbarát Kör tagjai. A településen 45 évvel ezelőtt, 1976-ban alakult meg a kertbarátkör. Az elmúlt több mint négy évtized alatt a kertészkedés, a mezőgazdaság szeretete és a jó közösségi szellem tartja össze a csoportot.

Szenográdi Ferenc

Gyetvai Istvánné, a kertbarátkör elnöke nagyon szereti a virágokat, erről bárki meggyőződhet, aki belép a kertjébe

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Az elmúlt időszakban a pandémia minden civil közösség életét befolyásolta, így a városi kertbarátkör tagjainak tevékenységét is. A korlátozó intézkedések folytán nem tudták megtartani rendezvényeiket, összejöveteleiket sem. Persze ez nem azt jelenti, hogy a tagok nem tették a dolgukat. Otthon a kertjükben mindannyian szorgalmasan munkálkodtak, amire most a kényszerű otthon tartózkodás miatt több idő jutott.

Gyetvai Istvánné, a kert­barátkör elnöke szintén úgy vélekedett, hogy most ő is több időt töltött a kertjében a megszokottnál. Elmondta, hogy a júniusi forró, száraz nyár nem kedvezett a növényeknek, rengeteget kellett öntözni ahhoz, hogy életben maradjanak a palánták, virágok, zöldségek. Ezért is örülnek nagyon a napjainkban érkezett esőnek, ahogy mondta, szinte szemmel látható, ahogy kizöldültek, fejlődni kezdtek a növények.

Gyetvai Istvánné, a kertbarátkör elnöke nagyon szereti a virágokat, erről bárki meggyőződhet, aki belép a kertjébe | Fotó: Sz. F. / NMH

Mióta a törvény újra lehetővé tette a találkozókat, a csoport tagjai is összejönnek, s jelszavuk szellemében közösen kertészkednek, művelődnek, barátkoznak. Első összejövetelüket júniusban szalonnasütéssel összekötve, a kör elnökének kertjében tartották, ahol a tagság elismerően szólt az ápolt, rendezett területről.

Két éve népdalkört is alakítottak, amelynek próbáira most már ismét össze tudnak jönni a szerdai napokon a művelődési házban. Közös kiránduláson látogattak el Mohorára, a Tolnay Klári Emlékházba, s megnézték a település pincesorát. Idén volt az Országos Kertbarát Kör megalakulásának ötvenedik évfordulója, így a szécsényi kör elnöke júliusban részt vehetett Budapesten a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megtartott emlékülésen. Minden évben szerveznek fürdőzésekkel egybekötött kirándulásokat, idén nyáron Egerben megnézik a csodás virágkiállítást.

Az ottani kör tagjai virágosították Eger városát, s a nógrádiak szeretnék hasznosítani ötleteiket, tapasztalataikat Szécsényben. A városi kör tagjai jó kapcsolatot ápolnak a Somosi Kertbarát Körrel is, amely e hónapban tartja termékbemutatóját, amit a szécsényi kertbarátkör küldöttsége is megtekint majd.

Idén sem marad el a három napig tartó hagyományos terménykiállítás szeptemberben, s szintén az őszi programjukban szerepel egy szakmai előadás és egy kertlátogatás is.

Gyetvai Istvánné még gyermekkorában kötelezte el magát a kertészkedés mellett. Nagyszülei a mezőgazdaság mellett háztáji kertészkedéssel is foglalkoztak, tőlük és szüleitől sajátította el és szerette meg a növények ápolását, gondozását. A rengeteg szép virágot látva erről bárki meggyőződhet, aki belép a portájának kapuján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában