méz

2021.07.10. 06:50

Váratlanul borultak virágba a nógrádi akácosok is, örülhetnek a méhészek

Rosszul indult az idei év a nógrádi méhészek számára. Repcemézet alig tudtak pergetni, illetve a déli akácról szintén kevés nektárt gyűjtöttek a méhek. Már-már letargiába estek a szakemberek, amikor megtörtént a csoda: északon virágba borultak az akácerdők, ezzel megyénkbe csalogatva az ország minden tájáról érkező méhészeket.

Veres Edina

Salgótarján. Fekete József az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökhelyettese beszélt az évi méz termelés alakulásáról. 202104007 Hegedűs Márk NMH

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Gyengén muzsikált a repceszezon a méhészek szempontjából, kezdetben az akác sem sok jóval kecsegtette őket. Fekete József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Nógrád megyei szaktanácsadója elmondta: tavasz végén még katasztrofálisként könyvelték el az évet.

– A repce virágzása április közepén indult, a méhek változó mennyiségű nektárt tudtak gyűjteni az aranyló táblákról, amit ezt követően zömében meg is ettek. Emiatt repcemézzel idén nem, vagy csak nagyon kevéssel számolhatunk. Eleinte sajnos az akác is kedvezőtlen képet mutatott, hiszen húsvét környékén többször is fagy érte. Az ország minden tájáról olyan hírek érkeztek, hogy az akácfák virágai feketék, így a méhészek szinte teljes letargiába estek, amiért ismét gyenge évnek néznek elébe. Ekkor jött egy váratlan fordulat, ami felért egy biológiai csodával – emelte ki Fekete József, majd magyarázatként kifejtette, hogy egyik pillanatról a másikra kifehéredtek a magyar akácerdők.

A szakember visszaemlékezése szerint, ilyenre amióta méhészkedik, azaz 1985-től, egészen biztosan nem volt még példa. A nógrádi méhészek legjava a hirtelen jött pozitív változás ellenére úgy döntött, hogy nem keresik fel a déli vidéket, mivel kockázatosnak találták, hogy a pluszhordás vajon fedezi-e majd az utazás miatti költségeiket. Akik mégis a vándorlás mellett döntöttek, gyenge hordásról számoltak be.

– Az északi akácerdők környékén tartózkodó méhészek első méréseiről június elején érkeztek a hírek. Szinte egyszerre robbant be az egész térségben a virágzás, amiről annak ellenére is tudtak nektárt gyűjteni a méhek, hogy ez a másodvirágzásra nem jellemző. Persze ennek gyorsan híre ment az országban, így szinte a fél ország ideérkezett, leterhelve ezzel a szirmokban álló erdőket. Emiatt viszont csökkenni kezdett a hordás mennyisége, majd amilyen hirtelen beindult az akác, olyan gyorsan le is csengett a szezonja – fejtette ki a szaktanácsadó. Véleménye szerint előreláthatólag az éves összesítést követően gyenge, esetleg közepes eredményekkel zárhatják majd az évet a méhészek.

A méhek a másodvirágzáskor tudtak nektárt gyűjteni
Fotó: H.M. / NMH

Szűkebb hazánkban az akácvirágzás dandárja néhány nap alatt lezajlott. Fodor Csaba karancslapujtői méhész elmondta: a jó időzítés megmenthette az idei évet.

– Év elején szokás szerint elvándoroltam a Jászságba a repce miatt, azonban annyira kedvezőtlenek voltak az időjárási körülmények, hogy szinte nem is sikerült hordást produkálniuk a családoknak. A déli akác esetében a kaptárak alá helyezett mérleg csupán pár kilogrammos eltérést mutatott. Már kis híján teljes kudarcként könyveltem el az évet, amikor a nógrádi akác egyik pillanatról a másikra szirmot bontott. Meglepő volt, hogy a fagyok után a fákon kihajtó új virágok elég sok nektárt adtak. Ennek köszönhető, hogy a megyei akácon egy átlagos évet zártunk – mondta Fodor Csaba. A méhész arra is kitért, hogy a méhcsaládoktól elvárható akácmézmennyiség közel egyharmadát tudta kipergetni, így várhatóan egy gyenge-közepes évet zárhat majd.

Emelkedik az aranyló édesség ára

A megyei méhészek már a napraforgótáblák közelében ténykednek. Az akácszezon kései kezdete miatt sok méhcsalád kirajzott, ezért ellenőrizniük kellett, hogy tartózkodik-e a kaptárban anyakirálynő. A mézárak terén emelkedés figyelhető meg, amely összefüggésben állhat azzal is, hogy az idei már a harmadik gyenge termésű év. Az aranyló finomság fajtájától is függ, hogy mennyibe kerül, de a szakemberek a kilogrammonkénti háromezer forintot tartják reálisnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában