Példakép Tábor

2021.07.09. 20:04

Radics Gigi aranyozta be a nehéz sorsú gyerekek táborát Szécsényben

Tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg a Példakép Tábor ötlete, a szervezők azóta minden esztendőben azért dolgoznak, hogy egy önfeledt hetet biztosítsanak a nehéz sorsú fiataloknak. A színes programokon túl azonban sokkal többet kapnak itt a gyerekek. Olyan vendégekkel találkozhatnak, akik hasonló körülmények közül tudtak kiemelkedni, s ezzel példaképpé váltak.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

E héten a kánikula megnehezítette a mintegy nyolcvan táborozó gyermek és nevelőik mindennapjait. A színes programok a kora délelőtti és a délutáni órákra maradtak, míg a déli időszakot az eseménynek otthont adó Lipthay Béla iskola kollégiumába húzódva és az udvaron felállított sátrakban, a fák árnyékában töltötték a résztvevők.

– A Példakép Tábor ötlete éppen tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg. A fő támogatónk kezdetektől a németországi székhelyű Hanns-Seidel Alapítvány, nélkülük nem tudtuk volna megvalósítani az elképzeléseket – tájékoztatott Varga Krisztina, a tábor főszervezője, hozzátéve: – A Polgári Szécsényért Alapítvány és elnöke, Halmos György támogatásával működünk, emellett minden évben magánszemélyek és szervezetek is segítik munkánkat. A Polgári Magyarországért Alapítványnak köszönhetően pedig minden részt vevő gyereknek biztosítjuk az iskolakezdéshez szükséges felszerelést.

Mint mondta, elsősorban a szécsényi járás településeiről fogadják a nehéz sorsú diákokat, akik mintegy jutalomként vehetnek részt jó tanulmányi eredményeikért, kimagasló teljesítményükért a táborban. Az egy hetes „nyaralás” a szülőknek semmibe sem kerül, a napi hatszori étkezést, a frissítőket és minden költséget a szervezők állnak. Sőt, a helyszínre való utazást is megoldják, azzal sem terhelik a családokat.

– A hét folyamán számtalan színes programot, színvonalas előadást biztosítottunk a gyerekeknek, egy percet sem unatkoztak. Azonban, ami ennél sokkal fontosabb, hogy igyekszünk olyan személyiségeket meghívni, akikre felnézhetnek, akiket példaképül állíthatnak maguk elé. Próbálunk olyan személyeket vendégül látni, akik a megyéből, hasonló sorból indultak és sikeresek lettek. Ezzel megmutathatjuk azt, hogy érdemes kitartónak lenni és küzdeni a kitűzött célok megvalósításáért – fogalmazott Varga Krisztina.

Elmondta, hogy az elmúlt évek alatt számtalan sikeres embert megismerhettek a táborozók. Ennek hatására volt, aki rendőr, mentő, cukrász, vagy éppen mesterszakács lett. – Csapatunk számára az a legnagyobb visszaigazolás, hogy az itt táborozó fiatalok közül már többen is elérték céljaikat. Annak ellenére, hogy hátrányos helyzetből indultak végigvitték a terveiket, és mára ők is példaképpé váltak – hangsúlyozta a szervező.

A jubileumi tábor vendége Radics Gigi volt, aki pénteken látogatta meg a gyerekeket. Az énekesnő már a korábbi években is örömmel tett eleget a meghívásnak.

– Én is Nógrád megyében nőttem fel, és ha nem is mélyszegénységből, de mindenképpen extra hátránnyal indult a karrierem. Hiszek abban, hogy erős akarattal, sok befektetett energiával igenis lehet ezekből a gyerekekből bármi, sikeres felnőttek lehetnek. Azonban ezt nekik is el kell hinniük – hangsúlyozta Radics Gigi. – Ezt a hitet szeretném megerősíteni bennük. Egy lökést adni számukra a siker felé, ami véleményem szerint mindenkinek egyenlően kijár.

A szép perceket, emlékeket szeretnék tovább adni

Bangó János már rendőrként dolgozik, Nagy Abiáta harmadéves hallgató tanító szakon, Kormány Réka pedig gyógyszerésznek tanul. Gyermekkorukban mindhárman részt vettek a Példakép Táborban, ma már nevelőként felügyelik a kicsik mindennapjait. Abban mindannyian egyet értenek, hogy minden évben visszahúz a szívük ebbe a nagy családba, ahol gyerekként olyan sok élmény kaptak. Most ebből szeretnének valamit ők is visszaadni.

Magulya Ildikó, Bangó Richárd, Horváth Dorina, Oláh Roland és Bangó Marcell már középiskolások, de korábban ők is táborozóként vettek részt a programokon. Most segítőként igyekeznek minél több feladatban támogatni a szervezőket, a kisebbeknek pedig feledhetetlen perceket és olyan emlékeket szerezni, amelyekkel gazdagodhatnak az itt töltött napok alatt. Mint mondják, úgy érzik, mintha testvérek lennének, a szervezőket pedig szülőként szeretik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában