muzsika

2021.07.31. 06:25

Neves zenésztől tanulhattak balassagyarmati táborozók

Először szerveztek olyan gyerektábort a városban, amelynek nem a komoly, hanem a könnyűzene állt a középpontjában. A kezdeményezésnek a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark adott otthont a közelmúltban.

Veres Edina

Szűts István a büntetés-végrehajtásban dolgozók gyermekeit oktatta a táborban

Forrás: Beküldött fotó

Az esemény szervezője dr. Budai István bv. dandártábornok, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön egykori parancsnoka volt. Amint mondta: az első balassagyarmati Kormorán-Kobak népzenei táborban huszonhárom gyermek vett részt.

– Többségében a balassagyarmati börtön dolgozói állományának csemetéi jelentkeztek az öt napon át zajló programokra, de természetesen külsős fiatalok is csatlakozhattak köreinkhez. A házigazda szerepkörét a Kormorán együttes billentyűse és zeneszerzője, Szűts István vállalta magára.

A bátonyterenyei származású művész külön foglalkozott azzal a hat diákkal, akik tanultak már korábban valamilyen hangszeren muzsikálni, a többieknek a zene szeretetét kívánta átadni – mondta.

– A programok között természetesen a könnyű műfaj képviselőié volt a főszerep, azonban emellett egyéb művészeti ágakkal is megismerkedhettek a gyerekek. A rajzoláson és kézművességen túl a fiatalok bepillantottak például a néptánc és a népzene világába, de irodalmi foglalkozáson is részt vettek a csesztvei Madách-kúriában, ahol Szőke István költő útmutatásával egy verset állítottak össze. A zárónapon végül a táborozók egy dalt adtak elő Ayalával, Illés Istvánnal közösen, megmutatva ezzel a szülőknek, hogy mit is tanultak az elmúlt napokban – mondta Budai István.

Azt is elárulta, hogy a foglalkozásokkal a magyar tradíciókat kívánták közel hozni a gyerekek szívéhez.

A tábor szervezője hozzátette: a Magyar Falu Program támogatásával megvalósított kezdeményezésből mindenképp hagyományt kívánnak teremteni.

Ugyanakkor a következő évben várhatóan korhatárhoz kötik a jelentkezést, illetve azok a gyerekek vehetnek majd részt a táborban, akik tanulnak már valamilyen hangszeren játszani. A tervek szerint a fiatalok az egyhetes foglalkozások alatt elsajátítanák néhány Kormorán-szám dallamát, amelyeket a tábor végeztével az együttessel közösen adnának elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában