megszokás

2021.07.19. 08:23

Még mindig sokan rendelik házhoz az ételt Nógrád megyében

Még mindig dominál az ételek házhoz szállítása: kevesebb vendég tért vissza személyesen az éttermekbe. A napi menüt leginkább a dolgozók részesítik előnyben, de a nyugdíjasok között is szép számmal akad olyan, aki ezt a gyors és egyszerű megoldást választja.

Fodor Orsolya

Ételkiszállítás salgótarjánban illusztráció

Fotó: Hegedűs Márk

Az éttermekben még mindig magas a házhoz rendelt ételek száma a helyben fogyasztott fogásokhoz képest. Akad olyan vendéglátóhely, ahol – biztonsági okokból – a tulajdonos a belső teret még nem nyitotta meg.

Molnárné Vincze Anita egy salgótarjáni büfét üzemeltet. Portálunknak elmondta, hogy szeretnek az emberek online vásárolni, de a korlátozások feloldása óta már többen jönnek az üzletbe személyesen.

– A napi menüt gyakran vásárolják helyben a nyugdíjasok, mert sokan már kevésbé szívesen főznek otthon, mint néhány évvel ezelőtt. A nagy hőség is szerepet játszhat ebben, mert a konyhában még nehezebb elviselni a meleget. A szépkorúak mellett még a dolgozók azok, akik rendszeresen betérnek napi menüt vásárolni – mondta a vállalkozó.

Hozzátette: a rendeléseknél észre lehet venni, hogy mikor kaptak fizetést vagy segélyt az emberek, mert akkor sokkal nagyobb a forgalmuk.

Kónya Erzsébet salgótarjáni ételbár-tulajdonos kifejtette: a korlátozások idején több futárt kellett alkalmaznia a vendéglátóhelynek, annyira megemelkedett a forgalmuk. Emellett a konyhájuk kapacitása is közrejátszik abban, hogy többet kell várni a megrendelt ételre.

– Az enyhítések következtében nem tértek vissza személyesen a vásárlók, vagy csak egy kis részük. Megszokták az emberek a házhoz szállítást, és valószínűleg még félelem is van bennük a világjárvány miatt. Sokuknál észre lehet venni a fokozott óvatosságot – fogalmazott Kónya Erzsébet.

Viszkok Krisztián egy kis vendéglátóhelyet működtet Balassagyarmaton, terasszal együtt. Úgy látja, jóval magasabb lett a vállalkozása forgalma, amióta visszavonták a korlátozásokat.

– Még mindig magas az igénye a helybélieknek házhoz szállításra, de a teraszra is visszatértek a látogatók. A menük forgalma is jelentős, ami nagyrészt a dolgozóknak köszönhető – fogalmazott az étterem-tulajdonos, hozzátéve: – a belső teret még biztonsági okokból nem nyitottam meg, de remélhetőleg annak is hamarosan eljön az ideje.

Mint mondta, nemcsak a megszokott vendégkör veszi igénybe a terasz nyújtotta lehetőségeket, hanem egyre több új betérővel is találkozni nap mint nap. A rendelések elsősorban ebédidőben érkeznek és a könnyebb fogások vannak túlsúlyban, amikhez szívesen választanak salátát vagy savanyúságot ebben a hőségben.

– Észrevettem: a vendégeket komolyan érdekli, hogy a szomszéd asztalnál ülők vajon megkapták-e már valamelyik vakcinát – mondta Viszkok Krisztián. Hozzátette: az emberek próbálnak figyelni az egészségükre és óvatosak, ezért is tartja biztonságosabbnak, ha csak kint fogyasztanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában