áldozatok

2021.07.21. 06:50

Leállították a fecskék pusztulását okozó felújítást a tarjáni lakótelepen

Idén tavasszal nagy port kavart, hogy a megyeszékhelyen található Beszterce-lakótelepen engedély nélkül kezdték elbontani a veszélyessé vált virágvályúkat. Azok alatt ugyanis védett madarunk, a molnárfecske otthonául szolgáló fészkek sorakoztak. A kö­zelmúltban újabb probléma merült fel: olyan hálóval borították be az épületet, amibe a fecskék felakadtak és elpusztultak. A kormányhivatal megtiltotta a munkák folytatását.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Ahogy arról korábban írtunk, olvasói jelzés érkezett szerkesztőségünkbe arról, hogy a Beszterce-lakótelepen lévő tízemeletes lakóházaknál hálóval vették körbe a veszélyesnek ítélt virágvályúkat, így az azok alatt fészkelő fecskék fennakadtak és több madár is elpusztult.

A Beszterce-lakótelepen élő olvasónk arról is beszámolt, hogy észrevételeiket jelezték a Magyar Madártani Egyesület illetékeseinek, akik megállapították, hogy nem megfelelő hálóval és módon takarták le az épületet, ez több egyed pusztulását okozta. Azonban olvasónk felháborodva közölte: az ügyben nem történik előrelépés, a munkák folynak, a madarak pedig napról napra hullanak.

Az említett lakásoknál idén tavasszal az Üvegipari Munkások Lakásfenntartó Szövetkezete karbantartási programba kezdett. Eltávolították a statikusok szakvéleménye alapján életveszélyesnek minősített virágvályúkat a házakról. Ezek azonban fészkelőhelyül szolgáltak több ezer molnárfecskének. A védett madár fészkét azonban csak hatósági engedéllyel lehetett volna eltávolítani.

– Molnárfecske nem pusztult el a beruházás következtében. A valószínűsíthetően a lakásszövetkezet általi mulasztás, az engedély nélküli fészekeltávolíttatás önmagában 50 és 200 ezer forint közötti büntetést vonhat maga után – közölte akkor a Nógrád Megyei Kormányhivatal.

Némileg orvosolta a helyzetet, hogy a szövetkezet saját forrásból és a lakók hozzájárulásából műpárkányt és műfészkeket helyezett ki a házak legmagasabb részén. Az önkormányzat is az ügy mellé állt, 200 ezer forinttal járult hozzá a szükséges eszközök beszerzéséhez.

A hálók kihelyezésével kapcsolatban a Nógrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztályának munkatársai július 5-én a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel közös helyszíni bejáráson tájékozódtak – ismertette portálunk megkeresésére a hivatal, tájékoztatva arról, hogy vizsgálják az ügyet, a hatósági engedély természetvédelmi előírásaitól eltérően végzett tevékenység, valamint védett érték veszélyeztetése, károsítása vonatkozásában.

Néhány nappal később érdeklődésünkre arról számoltak be, hogy a Nógrád Megyei Kormányhivatal a fecskék védelme és fészkelésük sikerességének biztosítása érdekében megtiltotta a szóban forgó épületeken végzett felújítási munkálatok folytatását. Egyúttal elrendelték a madarakra veszélyessé vált hálók eltávolítását is. A tevékenység során feltehetően bekövetkezett, természeti értékekben okozott károkozás tényét – valamint annak mértékét – hivatalból indított eljárás keretein belül jelenleg is vizsgálják a kormányhivatal munkatársai.

Rosszul megválasztott technológia áldozatai lettek a fecskék

A Magyar Madártani Egyesület Nógrád Megyei Helyi Csoportja megkeresésünkre közölte: érkezett hozzájuk bejelentés a Beszterce-lakótelepen történt üggyel kapcsolatban, munkatársaik jártak is a helyszínen. Megállapították: az épületeken olyan anyagú és méretű hálót helyeztek fel a kivitelezők, amelyek alkalmasak arra, hogy megfogják a fecskéket. Sokkal sűrűbb és átlátszatlan anyaggal kellett volna letakarni a fészkeket. A madarak látták az „otthonaikat”, megpróbáltak oda berepülni. Mivel a háló nem megfelelő módon volt rögzítve, így bejutottak az alá, majd fennakadtak azon és elpusztultak.

– Nem vagyunk hivatal, így engedélyeket sem tudunk kiadni, csupán tájékoztatjuk a lakosságot, hogy hasonló munkákat április és szeptember között nem érdemes elvégezni. Szerencsére nem gyakran fordul elő a fent említett eset, amelynek kapcsán sem a kivitelező, sem a beruházó nem keresett minket. Szerintünk nem szándékos pusztítás történt, a rosszul megválasztott technológia alkalmazásának estek áldozatul a madarak. Bízunk abban, hogy az esetből minden szereplő tanulni fog – tájékoztatott az egyesület helyi csoportja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában