életműdíj

2021.07.29. 17:25

Énekművészként is tisztelhetik a rajongói a nógrádi nótaénekest

Néhány héttel ezelőtt e hasábokon már esett szó Bohács Istvánról. Akkor az írás apropóját nevezett nyugállományba vonulása jelentette, ami azért váltott ki átlagon felüli érdeklődést, mert évtizedeken át az egészségügyben dolgozott és úgymond Pista nővérként gyakorolta hivatásként felfogott, sokaknak segítő ápolómunkáját.

Csongrády Béla

Az ősztől kezdődő fellépésein már énekművészként is tisztelhetik a rajongói

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Az alábbiaknak elsősorban – bár mostanában volt munkahelyétől, a Szent Lázár Kórháztól, valamint a polgárőrségtől is kapott elismerést – énekesi mivoltának legjelentősebb kitüntetése, a Dankó Pista-életműdíj adja az aktualitását. Egy ilyen sikernek természetesen mindig van előélete. A hatvanöt esztendős Bohács István esetében kora gyermekkoráig vezethetők vissza az előzmények.

Mindössze ötéves lehetett, amikor elkezdte élvezni a rádióban sugárzott magyar nótákat, népdalokat, de más fülbemászó dallamokat is. Ha módjában állt, mindig rohant meghallgatni azokat a zenés jókívánságokat, amelyeket Szív küldi szívnek szívesen címmel küldtek egymásnak az emberek, és a recsegő-ropogó bakelitlemezeket faluszerte sugározták.

Az ősztől kezdődő fellépésein már énekművészként is tisztelhetik a rajongói
Fotó: H. M. / NMH

A növekvő fiú az első énekesi próbálkozásait otthon a szintén zenekedvelő édesanyjával tette meg, majd az általános iskolai kórusban Siklósi Oszkárné tanárnő szólókat is bízott tehetségesnek ítélt tanítványára, és ösztönözte, hogy menjen el meghallgatásra. Erre végül is tizenhat-tizenhét évesen került sor a Magyar Rádió nevezetes 22-es stúdiójában. A szakmai bizottság igen tehetségesnek tartotta, de azt is megállapította, hogy a hangja egyelőre nem elég érett és kiforrott ahhoz, hogy a rádióban szerepeljen. Arra kérték, hogy néhány év múlva újra méresse meg magát. Erre azonban bizony egy jó ideig nem került sor, s nótaénekesi pályafutása gyakorlatilag az 1984-es Nyílik a rózsa című televíziós vetélkedővel kezdődött, amikor is megismerte az ország nyilvánossága.

A közönség azért szerette és szereti, mert az általa tolmácsolt nóták, dalok – köztük az édesanyja kedvence, a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Galambszívet örököltem… című – tele vannak érzelemmel és megérintik a hallgatók szívét, lelkét s gyakran csalnak könnyeket is a szemükbe.

Bohács István a Salgótarjáni Magyar Nóta- és Népzenei Egyesület elnökeként már évek óta rendszeresen és sikeresen szervez nótadélutánokat, bemutatókat főként Nógrád megyében, de más megyékben is. Ezekre a jövőben még több ideje, energiája lesz, annál is inkább, mert átmeneti problémáját követően a Jóisten akaratából újra teljesen egészségesnek érzi magát. Naptárába szinte naponta kerülnek újabb és újabb meghívások. Így például szeptemberben fellép a szlovákiai Rimaszombatban, de készül a bányásznapra is.

Énekművészként tartják számon

Bohács István a névadó cigányprímást ábrázoló plakett mellé az alábbi szövegű oklevelet kapta: Dankó Pista életműdíj énekművész, nótaénekes több évtizedes kimagasló művészi tevékenységéért a szakmai kuratórium és a hálás magyarnóta-kedvelők nevében a Magyarnóta Szerzők és Énekesek Országos Egyesülete és az alapító Musica Hungarica Kiadó. Az aláírók az alábbiak voltak: Eredics Gábor, a Dankó Rádió csatornaigazgatója, a Vujicsics együttes alapítója, Kossuth-díjas népzenész, Gerendási István, a Rajkó együttes igazgatója. Éliás Tibor, a MSZÉDE elnöke, a magyar nóta ünnepnapja és a Dankó Pista-életműdíj alapítója és Nógrádi Tóth István, az MSZÉDE tiszteletbeli elnöke, magyarnóta-énekes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában