megelőzés

2021.07.10. 11:20

Egy apró szikrából is baj lehet a melegben, sehol nem rakhatunk tüzet

Június végétől tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakó helyeken is. Nógrád megye lakossága ezt szigorúan be is tartja.

Gerhát Karina

tűz illusztráció

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

– A hőség miatt száraz a növényzet, és a legkisebb figyelmetlenség is könnyen hatalmas tüzet okozhat a szabadban. Országos szinten a lánglovagokat idén már több mint 5100 alkalommal riasztották szabadtéri tűzhöz, a leégett terület nagysága 5140 focipályát tenne ki. A szabadtéri tüzek miatt ebben az évben már tizenhat ember sérült meg, hárman pedig életüket vesztették – mondta Szeles Péter.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője hozzátette: az aktuális tűzgyújtási tilalomról és az ezzel kapcsolatos szabályokról az erdotuz.hu vagy a katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

– A tűzesetek szabad területen történő bekövetkezésének nagyobb kockázata esetén az erdőgazdálkodásért felelős miniszter megállapíthatja és ki is hirdetheti a fokozott tűzveszély időszakát, egyeztetve a katasztrófavédelem központi szervével. Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és azok kétszáz méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is – emelte ki Szeles Péter.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője kifejtette: a tűzgyújtási tilalom megállapítása és visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától, továbbá a keletkezett tüzek gyakoriságától. A tűzgyújtási tilalomról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság (NÉBIH EI) közleményt küld az érintett szervezeteknek, az országos közszolgálati médiának, és hivatalos honlapján is közzéteszi a tűzgyújtási tilalomról szóló térképet.

– A tűzgyújtási tilalom megállapítására vonatkozó körülményeket a NÉBIH EI mindennap értékeli, és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve dönt arról, hogy a következő napon szükséges-e a tűzgyújtási tilalom kihirdetése, amely a közzétételtől egészen a visszavonásig él. Az állampolgárok a lakóhelyük környékén lévő erdőterületekről a NÉBIH EI által készített interaktív erdőtérképen találhat bővebb információt – tudtuk meg Szeles Pétertől.

– A tűzgyújtási tilalom ellenére a saját kertjében mindenki bográcsozhat vagy grillezhet, azonban a tüzet egyetlen pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni, és fontos, hogy mindig legyen a közelben néhány vödör víz vagy egy nyomás alatt lévő kerti slag – hangsúlyozta a hivatalvezető.

Hozzátette továbbá, hogy a tüzek megelőzése érdekében a gépjárműben dohányzók se dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, hiszen annak következtében az út menti száraz növényzet is nagyon könnyen meggyulladhat.

Betartják az előírt szabályokat

Sulyok Oszkár Jánosné, Karancsalja első embere elmondta: a helyi rendelet szerint a településen már január elseje óta nem szabad égetni. Erről tájékoztatták a lakosságot is, ami miatt volt némi felháborodás, de betartják a szabályokat. Lehoczki Szabolcs, Piliny polgármestere arról számolt be, hogy a községben teljes mértékben szabálykövető emberek élnek. – Még akkor is felhívnak engem vagy az önkormányzat dolgozóit, hogy szabad-e égetni, ha nincs tűzgyújtási tilalom – emelte ki a faluvezető. Sándor József, Vizslás polgármestere tájékoztatott: a településen általában péntekenként van lehetőség az égetésre. A tűzgyújtási tilalom érvénybelépésekor azonban az önkormányzat külön tájékoztatta a lakosságot. Vizsláson is megértik, hogy jelenleg nincs mód az égetésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában