felmérés

2021.06.20. 07:25

Saját rendőrséggel védenék a rászorulókat a nógrádi állatvédőket

A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesület a kö­zelmúltban online felmérést végzett az állatrendőrség felállításával kapcsolatos támogatottságról – közölte az egylet elnöke, dr. Fülöp Erik. A kutatásban 102 állatvédő szervezet vett részt, az eredmények pedig igazolják: körükben kiemelkedően magas a kezdeményezés támogatottsága.

Gulyás Edina

állatrendőrség

Forrás: MW

Fotó: Karnok Csaba

A szűkebb hazánkban tevékenykedő, állatvédelemmel foglalkozó egyesületek sürgetőnek tartják az állatrendőrség felállítását.

A Tereskén működő Segítő Kezek az Állatokért Alapítvány vezetője, Makrai Krisztián szorgalmazná és fontosnak tartja egy ilyen hivatal mielőbbi életre hívását. Mint mondta, hosszú évek óta vesz részt a nehéz sorsú állatok mentésében, és azt tapasztalja, hogy hiába van hazánkban állatvédelmi törvény, az abban leírtak betartatása egyelőre nem megoldott.

– Sajnos azt látom, hogy Magyarország az állatkínzás, az üzletszerű szaporítás és a felelőtlen állattartók fellegvára. Az emberek következmények nélkül szinte mindent megtehetnek és sokan meg is tesznek nemcsak a kutyákkal és macskákkal, hanem a haszonállatokkal is – fogalmazott Makrai Krisztián, hozzátéve: – Szinte naponta tapasztalok szörnyűségeket, olyan esetekkel találkozom, amit sokan el sem tudnak képzelni. Éppen ezért látom, hogy nagy szükség lenne egy olyan szervezet felállítására, ami visszaszorítaná az állatkínzást hazánkban.

Mint mondta, kiképzett, hozzáértő szakemberekre lenne szükség, akik jól felszerelt autókkal érkeznek a helyszínre. Azonban az állatvédő alapítványok, egyesületek, menhelyek és önkéntes befogadók munkáját továbbra sem lehet mellőzni. Megfelelő együttműködéssel komoly előrelépést lehetne elérni.

Dallos Szilvia, a San Lazaro Állatvédő Alapítvány tagja arról számolt be, hogy a felelőtlen állattartás tekintetében talán Nógrádban és a környező megyékben a legelkeserítőbb a helyzet. Az idei év első felében az alapítvány önkéntesei már több száz kutyát mentettek meg az állathoz nem méltó körülmények közül.

– Hiába határozza azt meg az állatvédelmi törvény, hogy milyen hosszú láncon, mekkora kennelben lehet tartani a jószágot, amíg nincs olyan hatóság, aki ezt ellenőrizheti és betartatja. Rendkívül nagy szükség van az állatvédelmi rendőrség felállítására, legyen következménye annak, ha valaki vét a felelős állattartás szabályai ellen – fogalmazott az állatvédő. – Nemcsak beszélni kellene erről a témáról, hanem mielőbb lépéseket tenni azért, hogy a kedvtelésből tartott és a haszonállatok ezrei ne kínok között éljenek és pusztuljanak el hazánkban.

Kíváncsiak mindenki véleményére

A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesület szerint az ­állatvédő szervezetek mellett fontos a lakosság véleményének megismerése is. A kormány a közelmúltban online állatvédelmi konzultációt kezdeményezett. Ebből kimaradt az állatrendőrség kérdése, holott az egy külön társadalmi párbeszédet is megért volna. Az állatrendőrségről ­szóló kérdőív a www.nasze.hu/konzultacio oldalon tölthető ki. A kérdéssor mindenkinek lehetőséget ad rá, hogy véleményt formáljon e szervezet felállításának szükségességéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában