örömhír

2021.06.14. 06:50

Hatvan esztendő után újra fészkelnek a gólyák Nádújfaluban

Nógrád fehérgólya-állománya évtizedek óta stagnál, évente hatvan–hetven pár röptet ki legalább egy fiókát. Egyes helyekről eltűnik a faj, máshol emberemlékezet óta nem költött, de újra megjelenik, ahogyan az élőhelyek is változnak.

Faragó Zoltán

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mátraterenye-Nádújfaluban az új bölcsőde kéményén kezdett fészket építeni egy gólyapár – hívta fel a Nool.hu figyelmét Bohács István, az ismert nótaénekes. Az Arany Cinege-díjas előadóművész nemcsak a magyar nótát, hanem a madárdalt is szereti.

– Az elmúlt hatvan évben biztos, hogy nem fészkeltek gólyák Nádújfaluban, ezért is nagy öröm számunkra, hogy ismét megjelentek – mondta. – A magyar nép kedves madara a gólya, népdalok is szólnak róla.

Hozzátette: a fészek a legjobb helyen van a bölcsőde kéményén, a madarak nem zavarják a gyerekeket, a község lakói pedig minden igyekezetükkel vigyáznak rájuk.

Bohács István az épülő gólyafészket mutatja. Akivel csak beszélt a faluban, örül a madaraknak
Fotó: NMH

A fészekfoglalás megtörtént, de költés már csak jövőre várható Nádújfaluban.

Az egyik gólya gyűrűzött példány, azt is tudni róla, hogy 2018. június 28-án jelölték, a bátonyterenyei Volán telephelyén lévő fészekben – tudtuk meg Papp Ferenctől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nógrádi helyi csoportjának titkárától. Hozzátette: Nógrád megye fehérgólya-állománya évtizedek óta stagnál, évi 60 és 70 közé tehető azon párok száma, amelyek legalább egy fiókát kiröptetnek.

– Az élőhelyek átalakulása miatt főleg a Dunántúlon észlelhető az állomány csökkenése, az erdősítés és a mezőgazdasági monokultúrák nem kedveznek a fehér gólyáknak. A megyében is tapasztalhatók kisebb változások, az intenzíven művelt mezőgazdasági területek közelében fekvő falvakban üresen maradnak a fészkek, mert a táplálékot jelentő zsákmányállatok eltűnnek. A legeltetéses állattartás újbóli terjedésével a gólyák számára kedvezővé váló élőhelyeken viszont megjelenik, ott is, ahol évtizedek óta nem költött.

Hozzátette: az Ipoly-völgy mindig a nógrádi állomány legfontosabb élőhelye volt, de Litkén idén először nem költenek. Az Ipoly jobb partján viszont, Tőrincsen és Rappon is több pár megtelepedett. Évtizedek után újra büszkélkedhet fehérgólya-fészekkel Nógrádmarcal, Szügyben is megtelepedett néhány éve egy újabb pár.

Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában