gyümölcs

2021.06.28. 20:16

Gyümölcsfeldolgozó üzemet terveznek Nógrádsipeken

A nógrádsipeki gyümölcs mellett a környező települések termékeit is itt szeretnék feldolgozni.

Sz. F.

Forrás: Pexels

Fotó: Illusztráció

– Azt kell mondjam, ma már egyre kevesebb a közmunkás, az emberek inkább az elsődleges munkaerőpiacon helyezkednek el. A mezőgazdasági programban most tíz személyt szerettünk volna foglalkoztatni, de végül csak hat dolgozót tudtunk alkalmazni. A hosszú távú közmunkaprogramban két személy vesz részt, az egyikük gépkocsivezető, a másik dolgozó pedig a gépeinket tartja karban – mondta Vizi Zoltán, a község polgármestere.

A faluvezető kitért a helyi mezőgazdasági programjukra is, amelynek fő terméke a gyümölcs: alma, szilva, körte, de van fekete ribizli is. Ahogy a polgármester hozzáfűzte, sajnos a málnás nagy része kiveszett.

„Nógrádsipek valamikor nagyon híres volt a pálinkájáról”

– Nógrádsipek valamikor nagyon híres volt a pálinkájáról. A párlatfőző utolsó üzemeltetője még a szécsényi ÁFÉSZ volt. Az önkormányzat viszont most megvásárolt egy ingatlant, ahol gyümölcsfeldolgozó üzemet szeretnénk létrehozni – közölte Vizi Zoltán.

A nógrádsipeki gyümölcs mellett a környező települések termékeit is itt szeretnék feldolgozni. Elképzelhető tehát, hogy Nógrádsipeknek újra lesz pálinkafőzője.

A közmunkaprogram keretében az önkormányzat négy éve foglalkozik méhészkedéssel. A mézet nagyrészt a helyi konyha használja fel, de a rászorulóknak is jut belőle. Az idei év azonban nem kedvez a méhészetnek. Az időjárás miatt jóval kevesebb mézhozamra számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában