életpálya

2021.06.16. 17:25

Generációk szeretett Kati nénijének mindig a szíve csücske marad Endrefalva

Tanári diplomájának megszerzését követően, 1980-tól, Antalné Varga ­Katalin egyetlen munkahelye az ­Endrefalvai Általános ­Iskola. 1982-ben szinte még friss diplomával a zsebében lett igazgatóhelyettes. Szakmai ismereteit önképzéssel és ­továbbképzéseken való rész­vétel útján gyarapította.

Szenográdi Ferenc

Több mint negyven évet tanított, pályáját végig a szeretet kísérte

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

1993-ban lett az iskola igazgatója. Olyan intézményt hozott létre, amely az új kihívásoknak megfelelve folyamatosan fejlődött, de a hagyományokat és az értékeket megőrizte. Varga Katalin szereti a hivatását, a gyermekeket, de most a tanév végén elbúcsúzik a kollégáitól, a szülőktől, gyermekektől, s nyugállományba vonul.

Elmondta, tanárként szakköröket vezetett, versenyekre készítette fel tanítványait. Munkája során mindig figyelembe vette a tanulók egyéni képességeit, szociokulturális helyzetét és fejlettségét, tehetségét, fejlődésük ütemét. Többoldalúan közvetítette a tananyagot. Nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy önmagukhoz képest a lehető legjobban fejlődjenek a diákok. Nagy létszámú csoporttal foglalkozott, amelyben hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek voltak többségben. Próbált minden tanulónak segíteni, ahol hiányosságot tapasztalt, s igyekezett jól megismerni őket. Jó kapcsolatot alakított ki a szülőkkel is.

Az általa vezetett Endrefalva, Piliny, Szécsényfelfalu Közoktatási Intézményfenntartó Társulás egy időben öt intézményt (óvodák, iskolák) működtetett. Olyan iskolát szervezett, ahol a gyermekek és a pedagógusok egyaránt jól érzik magukat.

– Mindig szem előtt tartottam az iskola hosszú távú működőképességét, a nevelő-oktató munka minőségét, a partnereket, a feltételek megteremtését, a jó munkahelyi légkör kialakítását – vélekedett.

Iskolavezetői munkája során gyakorlatot és tapasztalatot szerzett projektek, pályázatok írásában és a lebonyolításában. Az intézmény által kidolgozott „Jó gyakorlatok”-at más iskolákkal is megosztotta. Ennek egyik fontos eleme volt a szülői ház és az iskola kapcsolatának erősítése, amelynek során a szülők jobban átláthatták az iskola munkáját, támogathatták gyermekeiket a tanulásban. Olyan fejlesztéseket tűzött ki célul, amelyek a szociokulturális hátrányban lévő tanulók felzárkózását, tanulási nehézségekkel küzdők hiányosságainak csökkentését, továbbtanulási esélyeiket szolgálták.

– Olyan intézményt képzeltem el, amely stabil, újító, rugalmasan reagál az intézményhasználók aktuális elvárásaira, s folyamatosan ezen dolgozik – mondta a pedagógus.

Több mint negyven évet tanított, pályáját végig a szeretet kísérte
Fotó: Sz. F. / NMH

Feladatának teljesítését nagyban segítette, hogy 2005-ben Tanügy-igazgatási Szakértői szakot végzett az Eszterházy Károly Főiskolán. Az ott szerzett ismeretei szélesítették látókörét, hozzájárultak a hatékonyabb munkához. Tapasztalatait kollégáival is megosztja, 2010-ben a szécsényi kistérség igazgatói munkaközösség vezetője lett.

Antalné Varga Katalin Kishartyánban él, de az igazgatói munkája mellett több szállal is kötődik Endrefalvához, ahol többek között ciklusokon át önkormányzati képviselő. Munkáját több alkalommal is elismerték. Az önkormányzattól még 2010-ben megkapta a Címzetes igazgatói elismerést. Rendelkezik az Eötvös József-díjjal, a Balassagyarmati Tankerület Elismerésével.

Az endrefalvai iskola elmúlt 40 évben elért sikereinek meghatározó személyisége. Hozzájárult az iskola fejlesztéséhez, az ott folyó oktató-nevelő munka hatékonyságának növeléséhez.

– Jó szívvel, szeretettel búcsúzom kollégáimtól, a szülőktől, gyermekektől. Nem is hittem, hogy ez ennyire nehéz lesz, bár számos emlék köt ide. Már tavaly nyugállományba vonulhattam volna, de úgy éreztem, hogy nem hagyhatom itt az iskolát abban a nehéz, pandémiás helyzetben. Tulajdonképpen nem is szakadok el végleg az intézménytől, óraadóként tovább dolgozom majd. Szívesen átadom tapasztalataimat az utódomnak, biztos vagyok abban, hogy tovább viszi azokat az értékeket, amelyeket létrehoztunk. Kishartyáni létemre Endrefalva továbbra is a szívem csücske marad, s mint önkormányzati képviselő tovább dolgozom ezért a településért.

Antalné Varga Katalin úgy fogalmazott, mindig Eötvös József gondolatait tartotta szem előtt pedagógusi pályáján

„…bizonyos csak az, hogy semmi jó, mit tevénk, elveszni nem fog, hogy minden mag, melyet elhintettünk, meghozza termését, s ez elég jutalmul.”

A pedagógusnap alkalmából Antalné Varga Katalin nemrégiben megkapta a Németh László-díjat, amelyet dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ünnepélyes keretek között adott át részére a Duna Palotában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában