gombócok

2021.06.25. 13:50

A gyarmati nagyi és a rétsági cukrász is tudja, milyen finomságok hűtenek le

A hőségben frissítő finomságra vágynak az emberek a rétsági cukrász szerint. Az a tapasztalat, hogy a vásárlók egyre inkább a minőséget keresik, ami miatt akár utazni is hajlandóak. Most a savanykás ízek dominálnak a nagy melegben, de a hideg madártej is jó alternatíva a desszertre egy családi étkezés alkalmával.

Fodor Orsolya

Ilyenkor töretlen a fagylalt sikere, minden színben és ízben szívesen fogyasztják gyerekek és felnőttek egyaránt

Forrás: Beküldött

Változik az emberek ízlése az évszaktól és az időjárástól függően is – tapasztalta Szolik Katalin rétsági cukrász. Szerinte vannak olyan édességek, finomságok, amelyeket minden évszakban szívesen fogyasztanak a vásárlók. Ilyen többek között a madártejszelet, ami könnyű, habos finomság. A somlói galuskának is mindig szezonja van, de a gesztenyepürét például csak ősztől tavaszig keresik a vásárlók, ezért nyáron nem is kapható a cukrászdájában.

– A gyümölcsös édességek és sütemények keresettek a melegben. Frissítőek és könnyűek, ezért kedveltebbek, mint a nehezebb és krémesebb desszertek. A gyümölcs savanykás íze üdítően hat a hőségben. Korábban készítettünk jégkását, de most inkább a különböző ízesített limonádék a népszerűek, amiket szívesen fogyasztanak ilyenkor az emberek – fogalmazott a cukrász.

Pestieket is ide csábítanak a rétsági finomságok

Mint mondta, a fagylalt sikere töretlen. A gyermekek körében most kapósak a mesékről elnevezett jeges finomságok. A felnőttek pedig szívesen fogyasztják kánikulában a savanykás citromot.

– Minden minőségi édesség alapja a jó hozzávaló és ezt felismerik a vásárlók. Természetesen van, akinél a mennyiség a legfontosabb, de ez már egyre ritkább – hangsúlyozta Szolik Katalin. Hozzátette: örömmel tölti el, hogy bőven akadnak visszatérő vásárlói akár a fővárosból is, akik gyakran rendelnek tortákat és édességeket, télen pedig egy rúd bejgliért is autóba ülnek, mert Budapesten nem találnak számukra megfelelő, színvonalas terméket.

Otthon is készülhet hűsítő finomság

Cseh Miklósné balassagyarmati nyugdíjas gyakran süt-főz a családjának. Fontos számára, hogy továbbvigye az édesanyjától és a nagymamájától látott hagyományokat. A mai napig gyakran készít madártejet, mert az unokái is rajonganak ezért a desszertért, amit ő is annyira szeretett gyerekként.

– A falusiak körében régen gyakran készült ez a vaníliás-tejes finomság, mert tojásból és tejből bőven akadt a háznál. Akkor még tele volt a hátsó udvarunk baromfival. Ezenkívül a kertek szélén jellemzően bogyós gyümölcsöket termesztettek az emberek. Nekünk sok málnánk volt, ameddig kertes házban laktunk – mondta a háziasszony, hozzátéve: ezt a gyümölcsöt nem kizárólag magában fogyasztotta gyerekkorában, hanem a nagymamája villával összetörte, s hozzákeverte a cukorral felvert tojáshabhoz.

Mint mondta, ezzel a könnyen elkészíthető édességgel manapság már nem igazán találkozhatunk. A nyers tojás okozta veszélyt komolyabban veszik az emberek, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A gyermekei talán meg sem ennék, ha ilyet készítene, de ő sem biztatná a fiatalokat, hogy a bolti tojást nyersen fogyasszák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában