kirándulás

2021.06.14. 13:54

Ezekre érdemes figyelni, mielőtt túrázni indulnánk

A nyár első napjaiban szabadidős programként sokan látogatnak el megyénk páratlan szépségű erdeibe. A kirándulók előszeretettel gyűjtenek gombákat vagy más erdei gyümölcsöket, amelynek során gyakran eltávolodnak a kijelölt turistaútvonalaktól.

G. E.

2020.01.11. Kaposfüred Az idei évben újabb rekordot döntött a Három Királyok Túra résztvevőinek a száma, több mint 1500-an teljesítették a megszokott útvonalat Kaposfüreden. Fotó:Lang Róbert LR Somogyi Hírlap

Forrás: NMH

Fotó: Lang Róbert

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya a következőket tanácsolja annak érdekében, hogy a kirándulók az ismeretlen környezetben se tévedjenek el. Aki útnak indul, mindig tájékoztassa arról közeli hozzátartozóit, hogy hol és mennyi ideig fog tartózkodni. Már indulás előtt érdemes tájékozódni a terület sajátosságairól, megtervezni az útvonalat és felmérni, hogy milyen irányba és távolságban találhatóak utak, patakok, illetve lakott terület.

Lehetőség szerint senki ne induljon egyedül útnak, és társaitól csak annyira távolodjon el, hogy még szabad szemmel láthassák egymást. Gombakeresés közben sem érdemes messzire elhagyni a kijelölt útvonalat, a legjobb azzal párhuzamosan haladni.

Ajánlott élénk színű ruházatot viselni, és fel kell készülni arra is, hogy az időjárás rövid idő alatt is megváltozhat. Ezért legyen a túrázóknál tartalék melegítő-, illetve esővédő ruházat, elemlámpa és tűzgyújtó eszköz.

A megfelelő mennyiségű ivóvízről és élelemről sem lehet megfeledkezni, a mobiltelefont pedig teljesen fel kell tölteni. Aki eltéved, próbáljon visszafelé haladni saját nyomai mentén, és keressen turistajelzéseket, kitaposott ösvényeket, valamint a 112-es segélyhívó számon kérjen segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában