hűs vízpermet a kánikulában

2021.06.19. 07:27

Berobbant a nyár, munkába álltak a párakapuk Nógrád megyében

Nyakunkon a kánikula. Ilyenkor a szökőkutak frissítő vízsugárral hűsítik környezetüket. Bátonyterenyén kívül megyénk összes városában gyönyörködhetnek a járókelők a csobogókban. Nem mindenhol üzemelnek azonban a térdíszítő és klímajavító elemek.

Munkatársainktól

párakapu

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Salgótarjánban két szökőkút található, a és az Erzsébet téren. Ezek mellett a Március 15. úton, a Pécskő üzletház mögött ugyan elhelyeztek még egy kis csobogót, de már évek óta nem funkcionál, ugyanis állandóan megrongálták.

– A pandémia miatti veszélyhelyzet kihirdetésekor lezártuk a kutakat, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt. Mivel azt meghosszabbították de­cemberig, így elképzelhető, hogy idén nyáron nem szökken magasba a vízsugár a megyeszékhelyen – tájékoztatott Pataki Csaba alpolgármester, hozzátéve: – Jelenleg a szakértői véleményre várunk, amely a kutak műszaki állapotát vizsgálja felül. Az abban feltüntetett hiányosságokat, a szükséges javításokat elvégezzük. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy nem okoz veszélyt a szökőkutak beindítása, megtesszük azt.

Mint mondta, a kánikulában már most felfrissülést nyerhetnek a járókelők Salgótarjánban. Két párakaput állítanak fel, az Erzsébet és a Fő téren. Pataki Csaba arra is kitért, hogy a rongálások napi szinten megfigyelhetőek, a legtöbbször azért sérülnek az egyes elemek, mert vannak, akik fürdésre használják a szökőkutakat. A fúvókák így rendszerint letörnek, azokat folyamatosan javítani kell.

Salgótarjánban az Erzsébet téren is van párakapu. Kellemesebb közérzetet teremt.
Fotó: H. M. / NMH

Szécsényben szintén két helyen, a polgármesteri hivatal mellett, a tavaly felújított téren és a Szentháromság téren díszítik a várost vizes térelemek, azok tavasztól őszig működnek, így már üzemelnek is. A lakosság örömmel fogadja és szívesen ülnek köré egy-egy beszélgetésre – közölte Stayer László, a város első embere.

Aki Rétságon az általános iskola környékén sétál, hallhatja a szökőkút csobogását, amit márciustól novemberig, a hideg idő beköszöntéig élvezhetnek a helyiek.

– Szerencsére még nem fordult elő, hogy a kánikulában fürdőzésre használták volna a szökőkutat, sőt semmilyen rongálást nem tapasztaltunk még azzal kapcsolatban – hangsúlyozta Mezőfi Zoltán polgármester. – Mivel vízforgatóval van ellátva, a fenntartási költsége nem jelentős.

Balassagyarmaton jelenleg két szökőkút található. A Palóc Múzeum előtt még a múlt század hatvanas éveiben létesítettek szökőkutat, amelynek helyén áll ma az országzászló. Szűk két évtizede civil egyesületek összefogásának eredményeként készült el a jelenlegi, kisebb szökőkút. Gaál Dénes, a balassagyarmati GAMESZ igazgatója elmondta: ezt apróbb gépészeti átalakítások után, várhatóan a napokban üzemelik be.

A város másik szökőkútja a polgármesteri hivatal előtt található. Amikor egy évtizede elkészültek a főtér rekonstrukciójának tervei, az építész, Eleőd Ákos tudatosan illesztette be az elképzelésekbe ezt a kis csobogót: a forró, fülledt nyári napokon jólesik egy pillanatra megállni, a homlokot, a nyakat hűsíteni vizével.

Gaál Dénes hozzátette: hamarosan egy harmadik vívmánnyal bővül a szökőkúthálózat, ám ennek a helye legyen meglepetés.

Csak az egyik szökőkút működik

Pásztón két szökőkút van, a városközpontban. Farkas Attila polgármester elmondta, hogy a városgazdálkodás munkatársai rendszeresen karbantartják a kutakat. Ugyanakkor a francia tagozat intézménye előtti nem működik egy komolyabb hiba miatt. Ezt igyekszik az önkormányzat minél előbb helyreállítani, azonban a megoldása technikai problémákba ütközik. A polgármester azt is elárulta, hogy több városfejlesztő beruházás indul el a közeljövőben, azonban nem terveznek újabb szökőkutat kiépíteni egyik fejlesztés során sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában